Gyártók Hosszú időre leállítja a termelést a Toyota cége

Hosszú időre leállítja a termelést a Toyota cége

MTI | 2023.12.27 09:17

Hosszú időre leállítja a termelést a Toyota cége

Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota céghez tartozó Daihatsu japán autógyártó legalább egy hónapra felfüggesztette a teljes belföldi termelését a legtöbb modelljét érintő biztonsági teszt botrány miatt.

Az NHK japán televíziós csatorna beszámolója szerint december 26-án az Oszakában található legnagyobb üzemében is leállt a termelés, miután a három másik gyárában már az előző napokban felfüggesztették a gyártást.

A Daihatsu napi átlagban 4000 autót gyártott Japánban, ahol áprilisban mintegy 9000 alkalmazottat foglalkoztatott. A március végével záródott pénzügyi évében mintegy 870 ezer járművet készített.

A vállalat a múlt héten közölte, hogy összesen 64 modellje érintett a biztonsági tesztek hamisítási botrányában, emiatt döntöttek a termelés felfüggesztéséről és a kiszállítások leállításáról Japánban és a határokon kívülre.

A Daihatsu-botrány komoly csapás a mintegy 8 ezer beszállítóra és rontja majd az anyacég, a Toyota Motor Corp. eredményét. A Daihatsu ígéretet tett arra, hogy kompenzálja közvetlen beszállítóit, a termelés szüneteltetése alatt pedig kifizeti alkalmazottjai bérének egy részét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink