Gyártók Hivatalosan is összefog az e-autókért a BMW és a Mercedes

Hivatalosan is összefog az e-autókért a BMW és a Mercedes

autopro.hu/V.T. | 2024.01.30 07:22

Hivatalosan is összefog az e-autókért a BMW és a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Media

A BMW és a Mercedes zöld utat kapott egy elektromos töltőkkel foglakozó kínai vegyesvállalat létrehozására. Az Európai Uniónak nincsenek ellenérvei az együttműködéssel szemben, az EU Bizottság szerint ugyanis „korlátozott hatása lesz az Európai Gazdasági Térségre”.

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletének értelmében fogadta el a két cég terveit, valamint megkezdte a folyamat felgyorsítását. Eszerint a Mercedes-Benz Group China és a BMW Brilliance Automotive létrehozhat egy gyorstöltő-hálózatot kezelő, 50-50 százalékos arányban megosztott vegyesvállalatot Kínában.

A jelentések szerint 2026 végére ezer helyszínen akarnak állomásokat építeni hétezer töltési ponttal, amiket bármely elektromos autót vezető sofőr használatba vehet. A Bizottság kijelentette, hogy a két cég együttműködése nem vet fel problémákat a versenyhelyzettel kapcsolatban, mivel korlátolt hatása lesz az Európai Gazdasági Térségre nézve.

Már idén elkezdődik a töltőépítés

A vegyesvállalat idén tervezi megkezdeni a töltők telepítését Kínában, első sorban az elektromos és plug-in hibrid járművekkel leginkább telített területeken. „Ahol lehetséges”, ott megújuló erőforrásokból kell előállítani az elektromos áramot – mondták a partnerek, amikor 2023 novemberében bejelentették a vegyesvállalatot.

A töltési kapacitással és a konkrét technológiákkal kapcsolatban később várható tájékoztatás, a gyártók azonban azt bejelentették, hogy az ügyfelek olyan funkciókat használhatnak majd, mint a Plug & Charge, valamint helyfoglalásra is lesz lehetőség.

A cégek kijelentései szerint a BMW és a Mercedes-Benz meg fogja osztani a globális és kínai töltőpiacon szerzett tapasztalataikat, valamint a kínai új energiát használó járművek piacában (NEV) szerzett tudásukat is, hogy gyors, kényelmes, megbízható és személyre szabott töltőket biztosíthassanak az ázsiai országban.

Korábbi tapasztalatokra is építenek

A Mercedes-Benznek van korábbi tapasztalata a nagyteljesítményű töltők létesítésével kapcsolatban, hiszen már Kínában, az Egyesült Államokban és Európában is megkezdődtek ezek a folyamatok. Az évtized végére, világszinten a gyártó több, mint kétezer nagyteljesítményű központot tervez üzembe helyezni tízezer töltési ponttal. Lehetséges, hogy Kínában ezt a folyamatot átveszi az új vegyesvállalat, azonban ezt még nem erősítették meg.

A másik oldalon a BMW még nem épített töltőállomásokat a saját neve alatt. A bajor cég csupán nagyobb vegyesvállalatok révén vesz részt nagyteljesítményű töltőhálózatok működtetésében, mint amilyen az Ionity is Európában, vagy az a jelentős, amerikai projekt, amit hét autógyártó kezdeményezett a nyár folyamán. Mivel a BMW már Kínára is kiterjeszti a figyelmét, így lefedik a három fő területet, vagyis Európát, az Egyesült Államokat és Kínát – tudósít az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink