Gyártók Ghosn: miniatürizálódik a Renault-Nissan Szövetség

Ghosn: miniatürizálódik a Renault-Nissan Szövetség

autopro.hu/V.M. | 2023.07.19 14:18

Ghosn: miniatürizálódik a Renault-Nissan Szövetség

Fotó: Nissan's Global Newsroom

Carlos Ghosn, a Nissan Motor volt elnöke szerint a japán autógyártó és a francia partnere egy „nagyon kicsi és szűkre szabott” együttműködés kialakítására készül, ami szöges ellentéte annak, amit az üzletember hivatali ideje alatt elérni kívánt.

Hirdetés

„A legutóbbi megállapodással egy mini szövetséget próbálnak létrehozni egy rendkívül szűkre szabott együttműködéssel” – fogalmazott a Libanonban tartózkodó Ghosn újságírókkal beszélve a Reuters beszámolója szerint.

A Renault és a Nissan januárban ismertették terveiket a meggyengült, Mitsubishit is magába foglaló szövetségük átalakításáról. A végleges formában még el nem fogadott elképzelések szerint a felek közös projekteket indítanának több régióban is, továbbá egyenlő 15-15 százalékos kereszttulajdonosi viszony lesz a Renault és a Nissan között. Ma még a francia gyártó 43 százalékát birtokolja japán partnerének.

Egyre távolabb az egyesüléstől

Az új megállapodás adta együttműködési keretekről nem csak Ghosn vélekedik úgy, hogy az a kapcsolatok leépülését jelenti. Ezenkívül a tavasz folyamán egy olyan jelentés is napvilágot látott, mely szerint a Nissan tovább önállósodna a technológiai fejlesztések terén.

A Renault-Nissan Szövetségen belül tapasztalható változások egyértelműen ellenkező irányba mutatnak, mint amerre Ghosn terelte az együttműködést. A francia-brazil-libanoni állampolgárságú üzletember a szövetség megalkotójaként a partnerség elmélyítésén dolgozott, és végső soron egy vállalattá olvasztotta volna a kettő nagy autógyártót.

Véleménye szerint ezt akarták megakadályozni a Nissan vezetői, amikor 2018-ban hűtlenkezelési vádakkal letartóztatták Japánban és elmozdították pozíciójából. A vádakat tagadó Ghosn 2019-ben Libanonba szökött az igazságszolgáltatás elől, és azóta is ott él. Igazáért harcolva nemrég beperelte a Nissant.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink