Gyártók Hiperautóval avatták fel az új hidat

Hiperautóval avatták fel az új hidat

autopro.hu/P.B. | 2022.07.28 04:20

Hiperautóval avatták fel az új hidat

Fotó: Rimac Automobili

Július 26-án adták át a Horvátország számára stratégiai fontosságú Pelješac hidat, amely közvetlen, Bosznia-Hercegovinát kikerülő szárazföldi kapcsolatot létesít Horvátország legdélebben fekvő tengerparti sávja és az ország egyéb területei között. Nem akármilyen autó kelt át először a hídon!

A 2,4 kilométer hosszú tengerhíd 420 millió euróba (közel 170 milliárd forintba) került, a legfontosabb előnye pedig az, hogy többek között Dubrovnikba is el lehet jutni rajta keresztül Neum megkerülésével – vagyis Horvátország legdélebbi csücskébe Bosznia-Hercegovina érintése nélkül is el lehet jutni, ami időben és pénzben is megtakarítást jelent a horvátoknak.

A hídon elsőként egy Rimac Nevera szuperautó kelt át, a volánnál pedig a Rimac főmérnöke, Matija Renić ült. A Rimac Nevera az első olyan autó, amelyet Horvátországban terveztek és gyártottak, és egyben az EU és az Egyesült Államok piacaira is megfelelő szabványok szerint készítettek. A 150 darabos sorozatgyártásból induló Nevera első példánya egy látványos megnyitó ünnepségen kelt át a nemrég elkészült Pelješac hídon, horvát rendszámát büszkén viselve.

A legjobb gyorsulás

A Nevera a csúcstartó a nulláról száz kilométer/óra (pontosabban 96, mert a mérés az Egyesült Államokban történt, így valójában nulláról 60 mérföld/órás sebességre gyorsult fel az autó) sebességre való felgyorsulásban: 1914 lóerős hajtásláncával 2 másodperc alatt éri el állóhelyzetből a hatvan mérföldes tempót.

Közleménye szerint a Rimac Csoport büszke arra, hogy a horvát gazdaságnak is részese lehet: a céget a mai vezérigazgató, a horvát Mate Rimac alapította 2009-ben, és a központ a mai napig Zágráb külvárosában található. A vállalat jelenleg több mint 1700 embert foglalkoztat, és Európa egyik legnagyobb K+F létesítményének építését vállalta a 100 ezer négyzetméteres Rimac Campusszal Zágráb külvárosában. Ez a 200 millió eurós projekt otthont ad majd a Bugatti Rimacnak és a Rimac Technologynak is, 2500 fő foglalkoztatásával, évi 50 Nevera hiperautó gyártási kapacitásával, valamint több tízezer egység akkumulátorral és villanymotorral a Rimac Technology ügyfelei számára.

Büszke horvátok

Mate Rimac vezérigazgató elmondta, hogy a Rimac Csoport a kezdetektől fogva büszke horvát gyökereire.

„Teljesen elektromos hiperautónk, a Nevera a horvát partoknál tapasztalt szélről kapta a nevét. Szeretjük látni, hogy Horvátország tovább fejlődik és növekszik, ezért büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk a Pelješac híd megnyitásában – ez egy újabb projekt, amely hozzájárul az ország jövőjéhez” – fogalmazott a vezető.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink