Gyártók Hidrogénüzemű buszt mutatott be az Iveco

Hidrogénüzemű buszt mutatott be az Iveco

autopro.hu/V.M. | 2023.10.11 08:19

Hidrogénüzemű buszt mutatott be az Iveco

Fotó: Iveco Group

Az Iveco Csoport a brüsszeli Busworld buszipari szakmai kiállításon mutatta be első hidrogénüzemű autóbuszát. A Hyundai-jal közösen fejlesztett jármű kiegészíti az Iveco akkumulátoros elektromos buszkínálatát.

Hirdetés

A hidrogén üzemanyagcellás E-WAY H2 a Hyundai Motor és az Iveco 2022 márciusában bejelentett együttműködésének eredményeként született meg.

Az Iveco Bus legújabb modellje egy 12 méter hosszú, alacsonypadlós városi autóbusz. A mozgatásáról gondoskodó 310 kilowattos elektromos motor számára a Hyundai által szállított hidrogén üzemanyagcellás rendszer biztosítja az elektromos áramot. A négy hidrogéntartály által kiszolgált üzemanyagcellán kívül egy 69 kilowattórás akkumulátor is besegíthet a hajtásba.

Az E-WAY H2 450 kilométert tehet meg egy feltöltéssel normál körülmények között. Érdekesség, hogy az összesen 7,8 kilogramm hidrogént befogadni tudó tartályokon kívül az akkumulátor is tölthető. Az Iveco szerint ez a megoldás segít optimalizálni a töltést, és lehetővé teszi mind az üzemanyagcella, mind az akkumulátor számára, hogy az idő nagyobb részében üzemeljenek az ideális működési tartományukban.

Az Iveco Bus Olaszországban és Franciaországban is gyártani tervezi a hidrogénhajtású autóbuszát. A gyártás és az értékesítés megkezdésének idejéről egyelőre nem közölt információt.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Busworld alkalmával a Scania és a buszokat hazánkban is gyártó BYD is mutatott be újdonságokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink