Gyártók Elektromos emeletesbuszt mutatott be a BYD

Elektromos emeletesbuszt mutatott be a BYD

autopro.hu/P.B. | 2023.10.10 17:21

Elektromos emeletesbuszt mutatott be a BYD

Fotó: BYD

Sorra mutatják be újdonságaikat a buszgyártók a brüsszeli Busworld kiállításon. A kínai BYD sem maradt le a versenytársaktól, a vállalat két elektromos buszt mutatott be: egy klasszikus szólóbuszt, és egy emeletes járművet.

Hirdetés

A BYD a Busworldön mutatta be az új B12-es elektromos buszát. A modell a Blade nevű akkumulátort kapta meg, amivel sikerült helyet megtakarítani a korábbi verziókhoz képest. A kínai cég szerint a legújabb generációs, 12 méteres busz így 500 kilowattórás maximális akkumulátorkapacitással és 600 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

A BYD először 2022 szeptemberében, az IAA-n mutatta be az integrált Blade-akkuval ellátott elektromos busz alvázát. Az integrált akkuk az alvázban vannak elhelyezve a tengelyek között és hátul. Ezzel a kialakítással a BYD korábbi nyilatkozatai szerint az akkumulátorok 50 százalékkal kevesebb helyet igényelnek. Most a B12 új generációja az első modell saját márkanév alatt erre a platformra épülve.

A jármű az új, szilícium-karbid félvezetőkkel szerelt 6 az 1-ben vezérlőt használja, és két villanymotor (melyek a kerékagyakban vannak) hajtja – de ennél több technikai részletet nem árultak el a buszról.

Elektromos emeletes

A BYD által a brüsszeli Busworldben bemutatott második újítás egy akkumulátoros elektromos emeletes autóbusz, amelyet az európai közlekedési vállalatok igényeire terveztek. A 13,7 méter hosszú BYD-UNVI DD13 a BYD hajtástechnológiát és az UNVI karosszériáját egyesíti, az akár 484 kilowattóra kapacitású lítium-vasfoszfát akkumulátor akár 350 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé.

A BYD a két újdonság mellett az ismert eBus B19 és eBus B15 sorozatot is elhozta a brüsszeli szakkiállításra. Ezek egy 18,75 méter hosszú elektromos csuklós busz és egy 15 méter hosszú szólóbusz, amelyekre elsősorban Skandináviában van kereslet helyközi közlekedésben – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink