Gyártók Hibridek és mérföldkövek sorát hozta az idei év a Magyar Suzukinak

Hibridek és mérföldkövek sorát hozta az idei év a Magyar Suzukinak

Pörge Béla | 2020.12.31 04:20

Hibridek és mérföldkövek sorát hozta az idei év a Magyar Suzukinak

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

A 2020-as év összegzésekor az élet szinte minden aspektusában számolni kell a koronavírus-járvány hatásaival, különösen igaz ez a járműiparra. A Suzuki számára sem volt egyszerű az év első fele, de összességében talán pozitív évet zár a vállalat, mely több fontos mérföldkövet hagy maga mögött az idei évvel együtt.

Ha az előzményeket nézzük, már abból is kiderül, hogy nem lehetett könnyű dolga 2020-ban a Magyar Suzukinak, ha célja az előző év felülmúlása volt: 2019-ben 13,3 százalékkal több Suzuki készült Esztergomban, mint 2018-ban, a cég árbevétele pedig majdnem a negyedével, 23,3 százalékkal nőtt. Ezt a növekedési ütemet egyébként sem lett volna egyszerű tartani az autóipar átalakulása és a környezetvédelmi normák miatt.

A tavalyi évben világszerte összesen 185.002 Esztergomban gyártott személygépkocsi – 133.515 Vitara és 51.487 SX4 S-Cross - talált gazdára.

A legrosszabbkor jött a járvány

Az évet a hibridizáció jegyében kezdte a Magyar Suzuki Zrt., hiszen 2020-tól már csak hibrideket gyártanak az esztergomi gyárban. Ennek megfelelően az első hónapok az átállás jegyében teltek, majd pont a termelés felfutásakor, márciusban érkezett a koronavírus, ami komoly csapás volt a Suzuki számára is. Az esztergomi gyárban március 23-án állt le a termelés, ráadásul az eredetileg tervezettnél hosszabb időre.

Április 29-én, hét hetet követően indultak újra a gyártósorok Magyar Suzukinál, így érthető módon a gyártó számára a márciustól júniusig tartó negyedév volt a mélypont. Természetesen szigorú biztonsági előírások mellett előbb egy, majd több műszakban indult újra a termelés, a dolgozók biztonságát folyamatosan szem előtt tartva.

Az év első harmadához tartozik még, hogy a Suzuki két modellje is díjat nyert az Év Magyar Autója versenyen, az SX4 S-Cross az első, a Vitara a második helyen végzett a 39 fős mezőnyben.

Gyors kilábalás

Májusban egy vadonatúj Vitarával támogatta a megyei Vöröskereszt munkáját a Suzuki, majd szintén ebben a hónapban jelentette be a vállalat, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére, a 2019-es év sikereinek elismeréseként júniusban bónuszt fizet dolgozóinak.

Júniusban már azzal számoltak a Magyar Suzukinál, hogy a nyár végére a járvány előtti tendenciákhoz tér vissza az újautó-értékesítések száma. A járvány második hulláma ebben ugyan okozott némi visszaesést, de valóban egyértelmű felívelés volt megfigyelhető az esztergomi Suzuki számaiban is májustól kezdve.

Sőt, májustól októberig a Magyar Suzuki dolgozói létszáma is növekedett, összesen nyolc százalékkal ebben az időszakban – tudtuk meg Bonnár-Csonka Zsuzsannától, a Suzuki vállalati kommunikációért felelős munkatársától.

Mérföldkő Esztergomban

A termelés felfutása mellett egy komoly mérföldkőhöz is ért a Suzuki a nyáron. Júliusban elkészült a 3,5 milliomodik magyar Suzuki Esztergomban. Ez egy hófehér Vitara lett, természetesen hibrid változatban. A Suzuki 1991-től gyárt autókat Esztergomban, 29 év alatt érte el tehát 3,5 millió legyártott példányt, melyeket összesen 123 országban értékesített.

Az esztergomi gyárban eddig elkészült 3,5 millió magyar Suzuki közül szép számmal futnak többek között a Dominikai Köztársaság, Guatemala, vagy a Csendes-óceán délnyugati részén található Vanuatu útjain is. A hazai értékesítésen túl a vállalat tavaly a legyártott közel 180 ezer járművel összesen 123 országot szolgált ki a globális exportpiacokon. A teljes termelés 88 százaléka exportra történt.

Új HR vezető

Bár a hír csak októberben látott napvilágot, a nyár történései közé tartozik, hogy Herbácskóová Anita személyében új vezetője lett a Magyar Suzuki Zrt. Emberi Erőforrás és Társasági Támogatások területének. A szakember felel a vállalat öt külföldi kirendeltségének HR ügyeiért is.

Herbácskóová Anita 16 éve erősíti a Magyar Suzuki csapatát, több mint egy évtized alatt széleskörű tapasztalatokat szerzett a HR számos területén. A vállalathoz toborzóként csatlakozott, majd kinevezése előtt a Munkaerő-gazdálkodás és HR kontrolling csoport vezetőjeként tevékenykedett az esztergomi vállalatnál.

Átadták a Suzuki-szállót

November elején átadták a 126 férőhelyes Suzuki szállót, így most már modern és otthonos szobákban biztosít lakhatási lehetőséget a Magyar Suzuki Zrt. a távoli településekről érkező munkavállalói számára. A szálló mindössze hat perc sétára található az esztergomi gyártól.

A szálló a Suzuki ingázói számára jelent könnyebbséget. Az esztergomi Suzukiba számos távoli településről érkeznek dolgozók, a megye mellett a Budapest környékéről és a Felvidékről is.

Továbbra is piacvezető a Suzuki

Novemberben is a Suzuki áll az élen az újautó-értékesítések terén, több mint 17 százalékos piaci részesedéssel és 2276 új személyautó forgalomba helyezésével. Az év első 11 hónapját tekintve is piacvezető az esztergomi márka 11,33 százalékos piaci részesedéssel.

Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a tavalyi jó évét nem fogja tudni megközelíteni a Magyar Suzuki Zrt.: míg tavaly több mint 23 ezer járműve került a piacra a gyártónak, addig az idén novemberrel együtt még csak alig 13 ezer, vagyis 43,5 százalékkal kevesebb.

Kiemelt Partnereink