Gyártók Hibrid hajtást kap a Lamborghini Aventador utódja

Hibrid hajtást kap a Lamborghini Aventador utódja

autopro.hu/E.M. | 2022.10.07 04:20

Hibrid hajtást kap a Lamborghini Aventador utódja

Fotó: Lamborghini Media Center

A Lamborghini Aventador régóta várt utódja továbbra is a nagy teljesítményű V12-es motorból meríti majd erejének nagy részét, azonban az új hibrid elemmel kiegészítve a vállalat vezetése szerint jelentősen erősebb lesz.

A 2023-ra tervezett tizenkéthengeres szuperautó egy teljesen új belső égésű motort használ majd, amelyet villanymotorokkal fognak kiegészíteni. Ez a villamosítási terv lehetővé teszi, hogy az olasz autógyártó jellegzetes V12-es motorja „tovább éljen”, ahelyett, hogy az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt elpusztulna - nyilatkozta Rouven Mohr, a Lamborghini műszaki vezetője az Autocarnak.

A V12-es erő megtartása és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében az olasz vállalat egy könnyűszerkezetes szuperkondenzátoros energiatároló eszközt fog beépíteni az új modellbe. A kondenzátor jelenleg harmincnégy kilogrammot nyom és háromszor gyorsabban töltődik, mint egy hasonló méretű hagyományos lítiumion akkumulátor.

A csalódás kizárt

Az elektromos meghajtásnak köszönhetően az újgenerációs modell várhatóan meghaladja majd az Aventador Ultimae 769 lóerős teljesítményét. „Az a filozófiánk, hogy a belső égésű erőt kiegészítve a hibridizációval egy magasabb teljesítményt hozzunk létre” - mondta Mohr.

A műszaki vezető emellett megerősítette, hogy az Aventador utódja az alapoktól kezdve megújul. „A modell szempontjából minden releváns egység, vagyis a motor, a sebességváltó, a hajtáslánc és minden más is új lesz.”

Mohr egyértelmű üzenetet fogalmazott meg azoknak a szkeptikusoknak is, akik kételkednek abban, hogy a Lamborghini képes lesz áthidalni a belső égésű és az elektromos motorok korszaka közötti szakadékot. „Biztosak lehetnek abban, hogy az autó nem fog csalódást okozni az érzelmeket illetően. Garantálom, hogy teljesíteni fogjuk az előírásokat, de az érzelmeken (is) javítani fogunk.”

Egyértelmű megkülönböztethetőség

Az Aventador mellett a Huracán utódja is hibrid hajtást fog kapni, ez azonban nem jelenti majd a két modellcsalád közelítését. A motorváltás mellett mindkét modellcsalád teljesen új formatervvel érkezik majd, erősítette meg Mohr, ennek oka, hogy a vállalat tovább akarja differenciálni azokat.

„Autóinknak mindig is világos karakterük és világos küldetésük volt” - mondta, hozzátéve, hogy a következő generációval „nem áll fenn a veszélye annak, hogy összekeverjük a Huracánt az Aventadorral.”

Arra a kérdésre azonban, hogy konkrétan mik lehetnek ezek a változások és új formatervek, Mohr rejtelmes választ adott. „Nem mondok semmit, de számunkra fontos, hogy minden autónak egyértelmű karaktere legyen, és ez a következő generációban is így lesz.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink