Gyártók Hazánkba is megérkezett a Kia harmincmilliós autója

Hazánkba is megérkezett a Kia harmincmilliós autója

Pörge Béla | 2023.11.23 16:23

Hazánkba is megérkezett a Kia harmincmilliós autója

Fotó: Pörge Béla

Magyarországon is bemutatkozott a Kia EV9, a dél-koreai OEM hétszemélyes, tisztán elektromos SUV modellje. Az autó több újrahasznosított anyagot is tartalmaz, és olyan megoldásokkal bír, amik egyértelműen a prémiumszegmensbe emelik.

Bár már október óta kapható a magyar piacon a Kia EV9, a modell november 23-án mutatkozott be a sajtó számára. Nagy Norbert, a Kia Motors Hungary elnöke elmondta, hogy bár a Kia nem szeretne prémiumgyártó lenni, de azt ismét megmutatta az EV9 révén, hogy tud prémium autókat gyártani. A modell fontos szereplője a Kia elektromos átállásának, valamint a fenntartható megoldásaival abba is betekintést ad, hogyan válhat karbonsemlegessé a gyártó 2045-re – például újrahasznosított műanyagot tartalmaznak a kárpitok, növényi eredetű anyagokat használtak egyes utastéri elemek gyártásához, valamint környezetbarát festékeket fejlesztettek.

Ami a Kia elektromos céljait illeti, a gyártó 2027-ig tizenöt új tisztán elektromos autót fog bemutatni, tervei szerint pedig már 2026-ban egymillió tisztán elektromos autót értékesítene, ami ráadásul a Kia elvárásai szerint a teljes értékesítés negyede, 25 százaléka lenne – vagyis addigra már évi négymillió autó eladását tervezi globális szinten a Kia. 2030-ra 1,6 millió elektromos autó éves eladása a cél, ami 37 százalék lenne a teljes értékesítésben.

Egyedülálló kialakítás

A Kia EV9 szinte egyedülálló a szegmensében, jelenleg rajta kívül csak a Volvo kínál három üléssorral tisztán elektromos SUV-t. A modell hat vagy hét üléssel rendelhető, de a harmadik üléssor is teljes értékűnek számít mind a méreteit, mind a felszereltségét tekintve – erre csak az EV9 képes a piacon.

Debütálásakor két kivitelben érhető el a magyar piacon az EV9 – a hátsókerékhajtású verzió hétszemélyes, hatótávolsága 563 kilométer, teljesítménye 150 kilowatt, avagy 203 lóerő. Ennek a verziónak a kiinduló listaára 30 millió forint.

A GT-line részeként érkező, két csomaggal ellátott hatszemélyes kivitel ára 33,6 millió forint. Ez az autó „csak” 505 kilométeres hatótávolságot ígér, cserében egészen brutális 283 kilowatt, azaz 384 lóerő a teljesítménye - ez az elektromos hajtással kombinálva igen komoly gyorsulást jelent!

Az EV9 a hatótávolsága mellett azzal is versenyképes a belső égésű motorral hajtott SUV-okkal, hogy akár 2500 kilogramm vontatására is képes.

A legmodernebb technológiák

Az EV9-ben debütál a Kia tripla műszerfala – 12,3 colos kijelző található a bal- és jobbszélen, előbbi a klasszikus műszerfalat helyettesíti adataival, utóbbi az infotainment rendszer kijelzője. A kettő között található az 5,3 colos kisebb kijelző, amivel a klímát lehet irányítani, illetve annak adatai láthatók.

Az autó természetesen számos vezetéstámogató rendszerrel van felszerelve, de ami ezt izgalmasabbá teszi, az az MI-alapú, adaptív tempomat: az autó megfigyeli és megtanulja a vezetési stílusunkat, később pedig az autonóm funkciók esetében ezeket alkalmazza – úgy gyorsít, ahogy mi szoktunk, akkora távolságot tart, amit mi szoktunk, persze a szabályokon belül maradva.

A modellben többek között elérhető a kétirányú töltés is, ami önmagában nem újdonság, de az EV9-ben ez már programozhatósággal is párosul. Aki idén vagy jövőre rendel EV9-et, az úgynevezett Premium Pack-et is kap hozzá, aminek számos hasznos eleme van, többek között az 500 ezer forintnyi töltés.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink