Gyártók Gyökeresen felforgatta a Lotus életét kínai SUV-ja

Gyökeresen felforgatta a Lotus életét kínai SUV-ja

autopro.hu/P.B. | 2023.08.15 08:19

Gyökeresen felforgatta a Lotus életét kínai SUV-ja

Fotó: Lotus Cars Media Site

A kínai kézben lévő angol luxusautó-gyártó soha nem arról volt híres, hogy tömegesen ad el autókat. Tömeggyártóvá most sem vált a cég, de elektromos, Kínában gyártott SUV-jának köszönhetően közel harmincszor annyi megrendelése volt az idei év első felében, mint amennyi autót tavaly összesen eladott.

A brit Lotus gyökerei 1948-ig nyúlnak vissza, de autókat 1952 óta gyárt a vállalat. A sportautóiról híres cég 2017-ben került a kínai Geely többségi tulajdonába, de az igazán gyökeres változásokat csak 2021-ben jelentették be: négy új elektromos modellt harangozott be akkor a Lotus, valamint az addigi egy-két ezer autós éves gyártási volument is több tízezerre tervezték bővíteni.

Az elektromos modellekhez és a bővüléshez Kínában, Vuhan városában épített egy üzemet a cég. Ettől még a brit gyár is megmaradt, ott – egyelőre még – belső égésű motorral szerelt szupersportautót gyártanak.

Már 2021-ben bejelentette a Lotus, hogy első elektromos modellje egy SUV lesz. Ez az Eletre, ami elképesztő népszerűségnek örvend.

Óriási növekedés

Míg 2022-ben mindössze 576 autót értékesített a Lotus – ez az exkluzív márka mértékében is alacsony szám -, addig 2023-ban csak az év első felébe mintegy 17 ezer megrendelés futott be a gyártóhoz. Elsősorban Eletrét vennének az ügyfelek – írja a motor1.com.

A 112 kilowattórás akkumulátorral és 603 lóerős villanymotorral felszerelt Eletre (sőt, van 905 lóerős verzió is, mely 2,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra) 120 ezer dollárba (vagyis körülbelül 42 millió forintba) kerül.

A Lotus korábbi rekordja 1710 eladott autó volt még 2021-ben, ám még akkor is kizárólag szupersportautókat forgalmazott a cég.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink