Gyártók Megegyezés született a Renault-Nissan jövőjéről

Megegyezés született a Renault-Nissan jövőjéről

autopro.hu/V.M. | 2023.01.30 10:17

Megegyezés született a Renault-Nissan jövőjéről

Fotó: Nissan USA

Több hónapnyi tárgyalást követően a Renault és a Nissan megállapodásra jutott a szövetségük jövőjét meghatározó kérdésekben. Az egyezség szerint változni fognak a partnerségen belüli tulajdonviszonyok, miközben az együttműködést új projektekkel fogják megerősíteni.

Hirdetés

A japán és a francia autógyártó tavaly október óta folytatott intenzív tárgyalásokat a Mitsubishit is magába foglaló szövetségük átalakításáról. A megállapodás többször is késést szenvedett, január közepén azonban már biztosnak tűnt, hogy rövidesen minden kérdésben dűlőre jutnak a partnerek.

Új közös projektek indulnak

A Renault és a Nissan közös közleménye szerint a még véglegesítés alatt lévő változtatások három pilléren nyugszanak, melyek célja az együttműködés megerősítése. A pillérek egyike a kooperáció kiterjesztése új projektek által. Ezek Latin-Amerikában, Indiában és Európában fognak futni piaci, jármű és technológiai dimenziók mentén.

Korábban ismertté vált információk szerint kulcskérdés volt a technológiamegosztás és a szellemi tulajdonjogok kezelése. A kérdés főleg a Nissan vezetőit foglalkoztatta, akik el akarták kerülni a saját és közös fejlesztések „kiszivárgását.” Bennfentesek szerint a tárgyalások során a Nissan el is utasította a Renault azon kérését, hogy a közös fejlesztéseket felhasználhassa a Geely-vel közösen birtokolt jövendőbeli, belső égésű hajtásokkal foglalkozó üzletágában.

A Renault-Nissan közleménye szerint a változtatások második pillérét olyan „kezdeményezések” életre hívása jelenti, melyek hasznából a partnerek mind részesedhetnek. Ehhez kapcsolódóan említik a francia OEM elektromos autókra szakosodott üzletegységét, aminek, a megállapodás értelmében, stratégiai befektetője lesz a Nissan.

Teljesül a Nissan kívánsága

A harmadik pillér pont a tulajdoni viszonyokban áll, ami szintén egy sarkalatos pontja volt a tárgyalásoknak. A közlemény szerint a Nissan és a Renault 15-15 százalékos kereszttulajdoni viszonyban fognak állni a jövőben. A Renault jelenleg még mintegy 43 százalékát birtokolja a japán vállalatnak, ami viszont a Renault részvényeinek csak 15 százalékát tudhatja magáénak, ennek az egyenlőtlenségnek a megszüntetése pedig a Nissan egyik célja volt.

A Renault a Nissan-részvények fennmaradó 28,4 százalékát egy francia befektetéskezelőnek adja át. Ezeken a részvényeken keresztül a legtöbb döntésnél nem bírhat majd szavazati joggal, a részvényekhez kötődő gazdasági jogok azonban továbbra is meg fogják illetni.

Mielőtt a felvázolt tervekből valóság lehetne, azokat először a Renault és a Nissan igazgatótanácsának is jóvá kell majd hagynia.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink