Gyártók Frissítést kapott két elektromos Opel modell

Frissítést kapott két elektromos Opel modell

autopro.hu/D.Á. | 2023.12.16 08:18

Frissítést kapott két elektromos Opel modell

Fotó: Stellantis Media Website

Az Opel szerint hamarosan megnyílik a rendelési felület az újragondolt, tisztán elektromos Combo Electric és Zafira Electric modellekhez. A Stellantis ugyan új generációkról beszél, valójában a meglévő modellek ráncfelvarrása történt. A Combo esetében érkezett a legnagyobb változás: egy LFP akkumulátor.

A két egyterű Opel a Stellantis egy nagyobb akciójának része: októberben a konszern nem kevesebb, mint 12 átszabott egyterűt mutatott be, négy márka három-három autóját. Kiviteltől függően a Combo Electric hét-, a Zafira Electric kilencszemélyes is lehet. Elődeikhez képest mindkét modell nagyobb hatótávval és az Opel Vizor orrdizájnnal rendelkezik.

Mint a Stellantis sok furgonja és személyautója, a két Opel is az EMP2-es platformra épül, amelyet még a PSA-korszak alatt fejlesztettek ki. A 100 kilowattos villanymotort a Vitesco Technologies szállítja, és 50 kilowattórás akkumulátor látja el árammal. A Combo Electric az 50 kilowattórás akkucsomagjával WLTP szerint 330 kilométeres hatótávra képes, ami 50-nel több, mint az elődé. Az Opel szerint ez az elektromos hajtás további fejlesztésének és a hőszivattyús fűtésnek köszönhető, több részletet nem árultak el. Októberben a Stellantis közölte, hogy járműveik hőszivattyút fognak kapni a nagyobb hatékonyság érdekében, de az extra hatótáv biztosan nem csak ebből származik.

Új akkuösszetétel

A Citroën a napokban leplezte le, milyen változtatásokat hajtott végre a Combo testvérmodelljén, az ë-Berlingo-n. Most először LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorokat használnak, az 50 kilowattórás szám pedig a nettó hasznos energiatartalom jelölésére szolgál. A korábbi 50 kilowattórás értékből csak 45 volt valóban használható, ami csak 280 kilométeres hatótávot tett lehetővé a Combo Electric-ben. Ettől a változástól eltekintve a 100 kilowattos teljesítmény, a 260 newtonméteres forgatónyomaték, a 135 kilométer/órás végsebesség és a három vezetési mód (Eco, Normal, Power) maradt változatlan.

Az Opel a magasított kombit ideális családi autóként kínálja. Továbbra is kétféle méret érhető el: a 4,41 méteres alapverzió öt üléssel, valamint a 4,76 méteres Combo XL három üléssorral, hét személynek elég hellyel. Konfigurációtól függően 775-ről 4000 literre (Combo XL) bővíthető a csomagtér a tetőig pakolva, valamint 27 tárolórekesz érhető el 186 literes összkapacitással. A hátsó szélvédő az ajtótól függetlenül nyitható, és elérhető panoráma üvegtető is.

A nagyobbik is többet tud

A márka a Combo Electric feletti méretosztályban is fejlődésről számol be. A Zafira Electric-ben továbbra is 50 és 75 kilowattórás akkumulátor található, a nagyobb akkucsomaggal WLTP szerint 350 kilométeres hatótáv érhető el, ami hússzal több, mint az előd esetén. A kisebb akkumulátorral elérhető értéket nem közölték, ahogyan azt sem, hogy új anyagokból készült-e az akkumulátor. A jövőben az elektromos kisbusz 4,98 vagy 5,33 méteres hosszal érhető el, és legfeljebb kilenc utas befogadására lesz alkalmas. A 4,6 méteres Zafira Electric S-t és testvérmodelljeit kivezeti a Stellantis.

A hasznos raktér 1500 és 4900 liter között változtatható. Az Opel vonzóvá akarja tenni a modellt a személyszállítási üzletágban, ezért szenzorosan vezérelt, elektromos tolóajtókat kapott a modell mindkét oldalon, megkönnyítve a második és harmadik sor utasainak ki- és beszállását. Az elektromos kisbusz 1,90 méter magas, tehát teljesen alkalmas mélygarázsban parkolásra.

A Zafira Electric villanymotorjának adatai és a három üzemmód megegyeznek a Combo-éval, de csak 130 kilométer/óra a maximális sebessége, valamint van egy fedélzeti, 11 kilowattos töltője. Mindkét modell fényszórói LED-es technikájúak (a Combo-ban elérhető az Intelli-Lux Matrix fényszóró is), akár 18 vezetői asszisztens funkcióval is kérhetők, valamint a 10 colos infotainment kijelző mellett egy szintén 10 colos digitális műszerfal is elérhető – írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink