Gyártók Forró a helyzet a BMW hőkamerás felvételei szerint

Forró a helyzet a BMW hőkamerás felvételei szerint

autopro.hu | 2014.05.28 07:42

Forró a helyzet a BMW hőkamerás felvételei szerint

A hőmérséklet kiemelten fontos szerepet játszik a versenysportban. Ahhoz, hogy egy versenyautó a versenyhétvégéken mindvégig teljesítménye maximumát nyújtsa, a mérnököknek számos hőmérsékleti tényezőt kell figyelembe venniük.

Az olyan külső tényezőkön felül, mint a levegő és az aszfaltcsík hőmérséklete, a versenyabroncsok, a fékrendszer és a motor hőmérséklete is kiemelt jelentőséggel bír. A BMW mérnökei egytől egyig figyelembe veszik ezeket a tényezőket, amikor felkészítik a vadonatúj BMW M4 DTM versenyautót a következő futamra. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy pontosan tudják, a versenyautó egyes területein milyen hőmérsékletek keletkeznek intenzív igénybevétel közben.

Az infravörös kamera képe ideális eszköz arra, hogy jól láthatóvá tegyék ezeket a területeket, a BMW pedig most először a nagyközönség elé tárja az M4 DTM versenyautó hőképeit, amelyek különböző helyzetekben készültek. A garázsban, a boxkiállás közben és a rajtnál készült képek és videók tisztán megmutatják, hogy a versenyautó mely területei vannak magas hőmérsékleteknek kitéve. A karbon fékrendszer például egészen 800 Celsius fok hőmérséketűre is fel tud melegedni. Az előmelegített hőtakarók pedig, amelyek arra szolgálnak, hogy a futamok alatt előre felmelegítsék a versenyautó alá szerelendő gumiabroncsokat, egészen 80 és 100 Celsius fok közti hőmérsékletűre melegítik fel az abroncsokat a boxban. A pilótának akár a 60 Celsius fokos hőmérsékletet is el kell viselniük a volán mögött.

Kiemelt Partnereink