Gyártók Fontos megrendelést bukott el a Nikola

Fontos megrendelést bukott el a Nikola

autopro.hu/P.B. | 2021.01.06 07:23

Fontos megrendelést bukott el a Nikola

Fotó: Nikola

A Nikola Motornak még a többiekhez képest is nagyon rossz év volt 2020, ennek megfelelően egy negatív hírrel ért véget az év a vállalat számára. A Nikola elbukott egy fontos megrendelést, ami elektromos kukásautók szállításáról szólt.

Hirdetés

Az amerikai szemétszállító vállalat, a Republic Services augusztusban rendelt meg a Nikolától 2500 akkumulátoros elektromos kukásautót, ráadásul a megrendelés keretében lehívható opcióként szerepelt volna további 2500 jármű. Az autopro.hu augusztusban arról is beszámolt, hogy a leendő üzlet hírére a Nikola részvényei jelentősen megugrottak a tőzsdén.

A Nikola azonban nemrégiben bejelentette, hogy az üzletből nem lesz semmi. Az indoklás szerint mindkét vállalat felülvizsgálta a terveit, és arra jutottak, hogy sokkal tovább tartana a járművek leszállítása az eredeti elképzelésekhez képest, valamint a költségek is túl magasak lennének. Mark Russel, a Nikola vezérigazgatója szerint ez volt a helyes döntés mindkét fél számára, azonban a Nikola továbbra is a környezetbarát haszongépjárművek fejlesztésén dolgozik.

Kemény éve volt a Nikolának

Mint ismert, a Nikola 2020-as évét jelentősen meghatározta egy ősszel kirobbant botrány. Kiderült ugyanis, hogy a cég manipulált egy olyan videót, amin elvileg egy hidrogéncellás elektromos teherautó volt látható mozgásban. A Nikola One valójában egy lejtőn gurult a felvételen.

A botrányba belebukott a cég alapítója, Trevor Milton, valamint a Nikola nagy bajba került, és a Bosch, valamint a GM is felülvizsgálta a céggel kötött megállapodásait. Végül ugyan egyik nagyvállalat sem hátrált ki a Nikola mögül, de az együttműködés feltételein változtattak.

2021-ben jöhet egy új modell

A tervek szerint a Nikola idén mutatja be a Tre névre hallgató teherautóját az Egyesült Államokban – írja az electrive.com.

A Nikola Tre egy akkumulátoros elektromos teherautó, melynek hidrogéncellás verzióját 2023-ban kezdhetik el gyártani. 2021-ben ugyanakkor bemutatkozhat a Nikola első kereskedelmi forgalomba szánt hidrogéntöltőállomása.

Kiemelt Partnereink