Gyártók Bajban lehet a Nikola

Bajban lehet a Nikola

autopro.hu/P.B. | 2020.09.14 15:17

Bajban lehet a Nikola

Fotó: twitter.com/nikolamotor

Az idei nyár elején a Tesla mellett a Nikola részvényei is szárnyaltak, ezt részben új modellek bejelentése is okozta. A szintén elektromobilitásban utazó, de a hidrogéncellás hajtást preferáló Nikola viszont most bajban lehet, csalással vádolják, ezt követően a cég részvényei zuhanásba kezdtek.

Hirdetés

Komoly vita kezd kialakulni a Nikola körül az Egyesült Államokban. A Hindenburg Research csalással gyanúsítja a céget, ugyanakkor a vállalat a vádjai előtt eladta a Nikola-részvényeit, így egyértelműen érdekelt abban, hogy a Nikola részvényeinek ára csökkenjen. Trevor Milton, a Nikola vezetője azzal gyanúsítja a Hindenburg Research-öt, hogy kizárólag gazdasági okokból vádaskodik cége ellen. Milton azt ígérte, minden vádpontra részletesen reagálni fog, de vélhetően ügyvédei kérésére egyelőre nem nyilatkozik az ügyben.

A konkrét vád a Nikola ellen, hogy a Nikola One névre hallgató teherautó bemutatóvideóján a jármű csak a lejtőn gurult lefelé, és nem hidrogéncella hajtotta.

Nem mostanában fog kiderülni az igazság

A Forbes cikke szerint bármi is legyen az igazság az ügyben, vélhetően csak hosszú pereskedés után derül majd ki, ugyanis mindkét oldal jól képzett ügyvédek garmadájával rendelkezik. A cikk azt is hozzáteszi az ügyhöz, hogy a Nikola kétségtelenül egy komoly cég komoly alkalmazottakkal, ugyanakkor a kérdéses videón való viccelődés nem tett jót a cég hírnevének.

Az elektromobilitással foglalkozó startup esetében várható, hogy lesznek még olyanok, akik nem tudják betartani, amit ígértek (így járt az eredeti Fisker Automotives, vagy a Dyson elektromos autós projektje), ez pedig a tőzsdei folyamatokra is erős hatással lesz. Viszont a Tesla sikere egyelőre úgy tűnik, nincs veszélyben.

Kiemelt Partnereink