Gyártók Fenntartható ellátási láncot teremtene a Lucid Motors

Fenntartható ellátási láncot teremtene a Lucid Motors

autopro.hu/H.J. | 2020.11.26 15:47

Fenntartható ellátási láncot teremtene a Lucid Motors

Fotó: Twitter/lucidmotors

Az akkumulátoros elektromos modelleket jelenleg a kibocsátásmentes jövő kulcsának tekintik. Ez az átalakulás azonban csak akkor lesz igazán sikeres, ha az ellátási lánc is támogatja a környezetbarát stratégiákat. Az ellátási lánc fontos részét pedig az alkatrészek szállításához használt csomagolások jelentik. Az amerikai Lucid Motors a fenntartható ellátási lánc fontosságát hangsúlyozza.

Hirdetés

A könnyebb és visszaváltható csomagolások csökkentik az ellátási lánc hulladék-felhasználását – többek közt jelentős megtakarításokat eredményezve az alkatrészek szállításában. Az elektromos modellekben a lítiumion-akkumulátortól eltekintve az alkatrészek lényegesen könnyebbek, mint a hagyományos belső égésű járművekben. A visszaváltható műanyag csomagolásokkal pedig minden megtett száz kilométeren jelentős megtakarítások mérhetőek.

Rodney Salmon, a visszaváltható csomagolásokkal foglalkozó Salmon RTP vezető üzlettársa szerint meglepő, hogy eddig egyetlen nagyobb vezető logisztikai szolgáltató sem ajánlott kínálatában ehhez hasonló környezetbarát csomagolási megoldásokat – ugyanis a megtakarítások nemcsak az üzemanyagra és a károsanyag-kibocsátásra vonatkoznak, hanem a nagyobb terhelés miatt gyorsabban elhasználódó abroncsokra egyaránt.

Újrafelhasználás a Lucid szemszögéből

Az amerikai elektromos modellekkel foglalkozó startup, a Lucid Motors jövőre debütál első modelljével, a Lucid Airrel. A vállalat a kibocsátásmentesség jegyében már kezdetektől fogva törekszik egy fenntartható ellátási lánc megteremtésére. John Ferry, a Lucid csomagolástervező mérnöke elmondta, hogy a cég megpróbál minél több lehetőséget megteremteni az újrafelhasználásra, és mindent megtesznek azért, hogy a lehető leginkább kizárják a hulladék-képződést.

A Lucid célja, hogy az általa használt fa raklapokat újból tudja értékesíteni, emellett a felhasznált hullámkartonokat újra tudja hasznosítani. Ezenkívül habtömörítő gépekkel is dolgozik, melyek az alkatrész-csomagolásokban használt habosított elemeket összegyűjtik, és tömör kockákká formálják. Emellett a nemzetközi szállításokban a szabványos 1140x980 milliméteres raklapméret használatával igyekszik a rendelkezésre álló hely jobb kihasználására – ez a módszer hatékony lehet például a tengeri konténer-szállítmányozásban.

Nagyobb szabványosításra lenne szükség

A Lucid az autókba kerülő összes alkatrész csomagolásának kialakítását és a szállítási címkéket is ellenőrzi. A vállalat célja egy olyan széles körben használatos vonalkód-technológia kifejlesztése, amely megkönnyíti az autóipar számára egyedülállóan nagy mennyiségű anyagok mozgatását és szállítását, rugalmasabbá téve az áruk átvételét.

Ferry szerint az egész ágazatban javítani kell a szabványoknak való megfelelést. Elmondta, hogy szigorú iránymutatások nélkül a szabványok veszélybe kerülhetnek. Az Egyesült Államokban a vállalat betartja a raklapméretre vonatkozó irányelveket, az európai és az ázsiai-csendes-óceáni térségben azonban nagyon sokféle méret található. Ezekben a régiókban a nagyobb vállalatok által is használt méreteket veszi át a Lucid (például a Tesla vagy a Ford szabványait), de a szakértő szerint jobb lenne, ha az ipar összefogna a nemzetközi szállítási szabványok kialakításában.

Az akkumulátorok csomagolása egy olyan terület, ahol sürgősen szükség lenne a szabványosításra – különösen a lítium-ion akkumulátorok csomagolása esetében, amelyek sérülten vagy hasznos élettartamuk végén jutnak vissza a gyártókhoz. A szabvány azonban csak az új termékekre vonatkozik, a visszaküldött csomagolásra a veszélyes árukra vonatkozó szabályozás érvényes, amely azonban országonként változik. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lítium-ion akkumulátorok különböző méretű és súlyú verziókban készülnek.

A visszaküldhető csomagolás előnyeiről

Az autóipar ideális iparág az úgynevezett zárt hurkú csomagolási stratégia alkalmazására, ennek megteremtéséhez azonban először a megfelelő infrastruktúra, menedzsment és beszállítói koordináció létrehozására van szükség.

A Lucid az arizonai Casa Grande-ban építi gyárát – amely nem az autóipar hagyományos központja, ellenben egy meglehetősen vállalkozásbarát környezettel rendelkezik, amely már most felkeltette a rivális elektromos-gyártók érdeklődését. Ennek köszönhetően a jövőben egy rendkívül hatékony zárt rendszerű ellátási lánc jöhet létre.

Ferry elmondta, hogy a legoptimálisabb az lenne, ha saját eszközökkel tudnának dolgozni. Mivel azonban induló vállalkozásról van szó, a kezdetekben más vállalatokkal való együttműködést is tervezi a startup – jelenleg a Chep és a Goodpack csomagolási szolgáltatók kölcsönzési lehetőségeit vizsgálják - számolt be az Automotive Logistics.

A kiszervezett konténer-használat a szolgáltatás minőségének javulásával az elmúlt időszakban nőtt. A modell felszabadítja a tőkét, és megszabadítja a vállalatokat a saját konténerkészlet nyomon követésével és fenntartásával járó adminisztráció terheitől egyaránt, így a vállalatok hatékonyabban részt tudnak venni akár a nemzetközi szállítmányozásban is.

Kiemelt Partnereink