Gyártók Felfüggeszti orosz exportját a Suzuki

Felfüggeszti orosz exportját a Suzuki

autopro.hu/P.B. | 2022.03.10 13:16

Felfüggeszti orosz exportját a Suzuki

Fotó: Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki bejelentése szerint március 9-étől leállította orosz és ukrán exportját az esztergomi gyár. A vállalat évente körülbelül tízezer autót értékesített a két országban, 2020-ban pedig összesen 101 ezer autót adott el külföldre – vagyis a Magyar Suzuki exportjának körülbelül tíz százalékát teszi ki a két piac.

Hirdetés

A szomszédban zajló háború egyre inkább érinti a magyar autógyárakat is. A győri Audi helyzetéről már korábban beszámoltunk, most pedig a Suzuki jelentette be, hogy az orosz és ukrán exportját leállítja. Ugyanakkor Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a vállalat szóvivője azt is elmondta, hogy nincs Tier 1-es beszállítója a Magyar Suzukinak sem Ukrajnában, sem Oroszországban.

A szóvivő szerint továbbra is a félvezetők hiánya jelenti a legnagyobb kihívást a gyártó számára, azonban az emelkedő energiaárak és a forint gyengülése is negatívan érinti a Suzuki üzletmenetét.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy optimalizáljuk gyártási költségeinket. Egy bizonyos pont után azonban ezeknek a többletköltségeknek egy részét az új autók árában kell tükröznünk” – idézi a szóvivőt a Reuters.

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá. Az esztergomi gyár 1992 októberében kezdte meg a termelést. Itt készülnek – immár hibrid változatban is – a Vitara és az új S-Cross modellek. A hazai és nemzetközi piacra készülő gépjárművek gyártásán kívül a társaság importált Suzuki gépkocsik, motorkerékpárok és hajómotorok értékesítésével is foglalkozik.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink