Gyártók Évtizedes termelési rekordot döntött a győri Audi

Évtizedes termelési rekordot döntött a győri Audi

MTI/autopro.hu | 2024.01.18 09:46

Évtizedes termelési rekordot döntött a győri Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Tízéves termelési rekord dőlt meg tavaly az Audi győri gyárában, a 177 ezer autó kiemelkedő teljesítményt jelent - írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 18-án.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az Audi Hungaria tízéves termelési rekordot döntött meg 2023-ban a 177.715 legyártott autójával. A tavalyi év egyben jubileumi év is volt a győri vállalat számára, hiszen az Audi harminc éve van jelen hazánkban.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint az Audi fantasztikus teljesítménye mellett érdemes megnézni a Mercedes kecskeméti gyárának folyamatos bővítését és a BMW debreceni építkezését. Mint fogalmazott, Magyarország neve most már végérvényesen egybeforrott az egész európai gazdaság gerincoszlopát adó modern német autóiparral.

„Mindezeknek köszönhetően Magyarország egy egészen exkluzív elitklub tagja lett: mindössze három olyan ország van a világon (Kína és Németország a másik kettő), ahol mindhárom német prémium autómárka önálló gyárral rendelkezik” – írta a miniszter.

Össze kell fogni Kínával

Szijjártó Péter megjegyezte: bár a nyugat-európai politikusok egy része folyamatosan a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának ideológiáját terjeszti, az élet szerencsére teljesen másként van: a német vállalatokat kiszolgáló nagy keleti - kínai és koreai - akkumulátorgyárak után Magyarországra hozza első európai autógyárát a világ legnagyobb - immár a Teslát is megelőző - elektromos autógyártó vállalata, a kínai BYD is.

Mint ismert, a BYD Szegeden épít autógyárat, a beruházás részletei még nem ismertek. A vállalat az éves eladásokban nem, de a negyedik negyedévben már megelőzte a Teslát az újonnan eladott tisztán elektromos autók terén.

Visszatérve az Audi Hungariára: a vállalat a 2024-es évre ambiciózus célokat és újabb mérföldkövek elérését tűzte ki célul. Az Audi modellek gyártása mellett már zajlanak az előkészületek a Cupra Terramar idén induló sorozatgyártásához. A vállalatnál az új elektromos motorgeneráció, a MEBeco gyártására is megkezdődtek az előkészületek.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink