Gyártók Érkezik a teljesen elektromos Škoda Octavia

Érkezik a teljesen elektromos Škoda Octavia

autopro.hu/E.M. | 2022.09.24 04:18

Érkezik a teljesen elektromos Škoda Octavia

Fotó: ŠKODA Storyboard

A Škoda bestsellerének számító Octavia elektromos modelljének fejlesztése már folyamatban van, így akár még ebben az évtizedben forgalomba kerülhet. Mindeközben a cseh cég olyan gyorsan bővíti elektromos modellkínálatát, hogy a járműhöz legalább négy másik e-autó is csatlakozik majd.

Mielőtt azonban a Škoda piacra dobná a márka legnagyobb eladását produkáló modelljének zéró károsanyag-kibocsátású változatát, felfrissíti a jelenlegi belső égésű és plug-in hibrid Octavia változatokat, amelyek 2024-ben kerülnek majd a szalonokba.

A Škoda új, elektromos hajtásra összpontosító kínálatában az Octaviához csatlakozik majd egy hétüléses SUV, egy városi e-autó, egy crossover és a Škoda Fabia utódjaként egy mini SUV.

Kényszer elektrifikáció és egy kis remény

Klaus Zellmer, a Škoda vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg egy elektromos Octavian dolgoznak a belső égésű autók értékesítésének 2035-ben esedékes európai betiltása miatt. Az autógyártó célja, hogy 2030-ra nyereségének 70 százaléka az e-autók eladásából származzon.

Zellmer azonban nem zárta ki, hogy a belső égésű motorral hajtott Octavia valamilyen formában továbbra is megmaradjon. Ami azért lenne fontos, hogy a modell továbbra is vonzó maradjon egy szélesebb globális közönség számára. Ha ez megvalósulna, akkor az a modell valószínűleg a jelenlegi platformon maradna.

„Az Octavia egy fantasztikus autó, amelyet természetesen a családban kell tartanunk, ameddig csak tudunk, hiszen hatalmas ügyfélkörrel rendelkezünk” – fogalmazta meg Zellmer.

Több tekintetben is újítást hoz az új modell

Tekintettel arra, hogy a Škoda elektromos modellje az évtized későbbi szakaszában érkezik majd, a villamosított Octavia valószínűleg a Volkswagen Csoport 2025-ben bevezetésre kerülő SSP architektúráját alkalmazó korai modellek egyike lesz.

Az elektromos Octavia várhatóan a jelenlegi modellnél robusztusabb külsőt kap, összhangban a Škoda nemrég bejelentett „Modern Solid” dizájnnyelvi megújításával, amely az SUV-típusú stílusra helyezi a hangsúlyt.

A jármű várhatóan a Škoda új, 89 kilowattórás akkumulátorának egy fejlettebb változatát használja majd. A szériaautóban két első, a vRS változatokban pedig négy motort működtető akkumulátor több mint 590 kilométeres hatótávolsága és akár 200 kilowattos töltési teljesítménye jóval nagyobb, mint a Volkswagen Csoport ma kapható bármelyik mainstream e-autójáé.

Márkahűség és meglepetés

„Az Octavia sziklaszilárd. Megvan a vásárlói bázisa, és ennek köszönhetően piacvezetők vagyunk a (kombi) szegmensben” – nyilatkozta Zellmer az Autocarnak arra válaszolva, hogy mit is jelent a márka számára ez a modell.

„Úgy gondolom, hogy ez az autó (ízig-vérig) Škoda, de ha a (márka) jövőbeli pozícióját nézzük, és a Modern Solidról beszélünk, mint a formatervezési irányelvünk jellemzőiről, akkor elmondhatjuk, hogy igen, több olyan autó lesz a kínálatunkban, amelyik elmegy a terepen, több ember befogadására alkalmas és kicsit merészebb megjelenésű, de mindkettőre szükségünk van (erre és az Octaviára egyaránt).”

„Nagyon fontos azonban a márkánk számára, hogy hűek maradjunk az értékeinkhez és az örökségünkhöz.” Zellmer nyilatkozatában arra is utalt, hogy a márka SUV-típusú autókra való törekvésének részeként az Octavia kaphat egy nagyobb hasmagasságú, könnyű, terephasználatra tervezett változatot. „Meglepetéseket akarunk a piacra dobni” – zárta mondandóját.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink