Gyártók Elektromos verziót kap Mercedes státuszszimbóluma

Elektromos verziót kap Mercedes státuszszimbóluma

autopro.hu/P.B. | 2022.10.02 04:16

Elektromos verziót kap Mercedes státuszszimbóluma

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz vezérigazgatója elárulta, mikor kezdődhet a Mercedes G-osztály elektromos verziójának sorozatgyártása. Ola Källenius egyébként már vezette a modell prototípusát, és rendkívül jó élménynek tartja ezt az esetet.

A Mercedes-Benz a teljesen elektromos G-osztály piaci bevezetését 2024 közepén vagy a végén tervezi - árulta el Ola Källenius vezérigazgató egy sajtótájékoztatón, amin beszélt az EQE SUV megjelenési dátumáról is.

A vezérigazgató arról is említést tett, hogy 2021 késő őszén Grazban vezette az elektromos G-osztály prototípusát – ugyanazokon a tesztpályákon, ahol a Mercedes mérnökei általában a belső égésű motorral szerelt G-osztályt tesztelik.

„Valószínűleg ez volt a legszórakoztatóbb az egész évben” – mondta Källenius hozzátéve, hogy a tesztvezetés meggyőzte és „mostantól a terepvezetés elektromos lesz”.

Konkrétumok még nincsenek

Källenius azonban egyelőre nem árult el részleteket sem a modell technológiájáról, sem a nevéről. Tavaly a Mercedes bemutatta a Concept EQG-t az IAA-n – ha ez az elnevezési séma folytatódna, a sorozatgyártású modellt EQG-nek hívják majd. A koncepció esetében csak néhány változtatást hajtottak végre a G-osztály megjelenésén. Kérdés, hogy a sorozatgyártású EQG is kap-e ilyen változtatásokat, vagy a kialakítás a lehető legközelebb marad a korábbi modellekhez.

A koncepció premierjén csak néhány szó esett a hajtástechnikáról: a Concept EQG (és valószínűleg a későbbi sorozatgyártású modell is) négy motorral rendelkezik a kerekek közelében. Ehhez a hátsó merev tengelyt át kellett fejleszteni az elektromos hajtások befogadására. Terepvezetéshez mind a négy villanymotor saját sebességváltóval rendelkezik, hogy „alacsony hatótávolságú üzemmódba” tudjon kapcsolni – hasonlóan a belső égésű motoros terepjárók redukciós sebességváltójához – jegyzi meg az electrive.com.

Egy SUV közben hamarosan bemutatkozik

Közben a Mercedes-Benz bejelentette az EQE SUV bemutatójának időpontját. A teljesen elektromos modell 2022. október 16-án este nyolckor mutatkozik be a Mercedes me médiaplatformon és további digitális csatornákon.

Az új EQE SUV a gyártó sokoldalú elektromos modellje, amelyet a világpremierhez kapcsolódó bemutatkozó filmben az álmok és a valóság között váltakozó jelenetek fejeznek ki. Az elektromos járműplatformra épülő negyedik modell újabb lehetőséget kínál a SUV modellek vásárlóinak az elektromobilitás világába való átlépésre – áll a Mercedes közleményében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink