Gyártók Ekkor jön és ilyen lesz a tisztán elektromos Golf

Ekkor jön és ilyen lesz a tisztán elektromos Golf

autopro.hu/P.B. | 2023.09.08 06:22

Ekkor jön és ilyen lesz a tisztán elektromos Golf

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Golf következő generációja már várhatóan teljesen elektromos modell lesz, ami 2028-as bevezetésekor az első olyan VW lehet, ami az új SSP architektúrát használja. Azt is sejteni lehet, hogy nem a Golf lesz a belépőszintű modell.

Thomas Schäferre, a Volkswagen márkafőnökére hivatkozva a brit Autocar arról ír, hogy az elektromos Golf a már készülő ID.2 és az ID.3 közé lesz pozícionálva. A fő eltérés ezen modellekhez képest várhatóan a Golf magassága lesz. Schäfer már áprilisban kifejtette, hogy az elektromos Golfnak szüksége lesz az SSP platforma, hogy „a Golf-géneket” hordozza. Például a modellnek „laposabb teteje lesz az ID.3-hoz képest”.

A jelenlegi Golf 8, amely a közelmúltban kapott modellfrissítést a következő három-négy évre, valamivel hosszabb (4,28 méter), mint amire Schäfer szavai alapján számítani lehet, azaz vélhetően kicsivel rövidebb lesz az elektromos utód.

Első modell az új platformon

Az Autocar szerint az elektromos hajtású Golf 9 lesz az első modell a Volkswagen márkától, ami a csoport SSP platformját fogja használni. Ez komoly változást jelentene a tervekben, mivel sokáig az új zászlóshajó, a Trinity modellt tervezték az első SSP-s autónak. Ezek a tervek azonban Herbert Diess volt csoportvezérigazgató és Ralf Brandstätter egykori márkafőnök idejére nyúlnak vissza. A Csoport új vezérigazgatója, Oliver Blume és Schäfer már felülvizsgálták vagy megkérdőjelezték elődeik más döntéseit is.

Az SSP platform eredetileg már 2026-bn debütált volna, de szoftverfejlesztési problémák miatt valószínűleg késik - ha a mostani állítások igaznak bizonyulnak, akkor a cél már 2028. Időközben azonban olyan pletykák is napvilágra kerültek, hogy az SSP 2030-ig halasztható. Az SSP késését tartják az egyik oknak, amiért az Audi e-autó-platformot vesz Kínából, a SAIC-től.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink