Gyártók Egymilliárd dolláros nyereséggel zárta a Ford a második negyedévet

Egymilliárd dolláros nyereséggel zárta a Ford a második negyedévet

autopro.hu/V.M. | 2020.07.31 16:23

Egymilliárd dolláros nyereséggel zárta a Ford a második negyedévet

Fotó: Ford Media Center

Ellentétben korábbi jóslatával, a Ford nyereséggel zárta 2020 második negyedévét. Hála stabil pénzügyi helyzetének, az amerikai autógyártó felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, az egész évet ugyanakkor előreláthatóan veszteséggel fogja zárni – derült ki a második negyedéves eredmények ismertetésén.

A Ford áprilisban még arra figyelmeztetett, hogy az áprilistól júniusig tartó időszakban több mint 5 milliárd dolláros veszteséget fog termelni, ezzel szemben a gyártó végül 1,1 milliárd dolláros adózás utáni nyereséget könyvelhetett el, ami tizenegyszeresen haladja meg az egy évvel korábbi 100 millió dollárt.

A pozitív fejlemény hátterében több dolog áll. A Volkswagen júniusban 3,5 milliárd dollárt fektetett a Ford önvezető technológiai vállalatába, az Argo AI-ba, ami ellensúlyozni tudta a gyárleállások és a kereslet visszaesése miatti veszteségeket. A pluszos időszakzáráshoz továbbá hozzájárult a költségcsökkentés, a leállások utáni sikeres újraindulás, a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó üzletág jó teljesítménye, valamint a kereslet vártnál gyorsabb emelkedése is.

A vállalat azt is közölte, hogy az új Bronco SUV-re, aminek kiszállításai az utolsó negyedévben kezdődnek, eddig több mint 150 ezer rendelés érkezett. A Ford a bevezetés évében 125 ezer darab értékesítésével számolt, és a magas keresletre reagálva a termelés felgyorsításán dolgoznak – számolt be a Reuters.

Folytatódik az átstrukturálás, csökken az adósság

A körülmények lehetővé teszik, hogy a Ford folytassa átstrukturálási programját. Az ilyen irányú törekvések idén várhatóan 700 millió és 1,2 milliárd dollár közti összeget fognak felemészteni, tavaly ez a szám még 3,2 milliárd volt.

A Ford még márciusban kényszerült lehívni 15,4 milliárd dollárt kettő hitelkeretéből, 7,7 milliárdot pedig már sikerült is visszafizetnie. Jelenleg közel 40 milliárd dollár likvid tőkemennyiséggel rendelkezik, aminek köszönhetően jó pozícióban van egy esetleges második járványhullám átvészeléséhez.

A harmadik negyedév várhatóan 500 millió és 1,5 milliárd dollár közti adózás előtti nyereséggel fog végződni, míg a harmadik negyedévre, illetve az egész idei üzleti évre vonatkozóan veszteség szerepel az előrejelzésben.

Kiemelt Partnereink