Gyártók Egy kompakt SUV lép a Nissan Leaf helyébe

Egy kompakt SUV lép a Nissan Leaf helyébe

autopro.hu/V.M. | 2021.10.22 08:21

Egy kompakt SUV lép a Nissan Leaf helyébe

Fotó: Nissan

Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a Nissan sunderlandi üzemében a jövőben készülő új elektromos SUV-t a Leaf villanyautó utódjának szánják. Ezzel lezárulhat a kettő generációt megért, az elektromos autók világában úttörőnek számító modell pályafutása.

A Nissan idén júliusban jelentette be, hogy egymillió fontot fektet brit üzemébe, a befektetésnek pedig részét képzi egy új crossover gyártásának beindítása. Már akkor is sejthető volt, hogy az új modell a Leaf kompakt villanyautó utódja lesz, ezt pedig nemrég megerősítette a Nissan Europe vezetője, Guillaume Cartier.

A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség CMF-EV platformjára épülő új modell 2025-től veszi át a Leaf helyét az Autocar cikke szerint. Akkorra a Nissan európai kínálatának gerincét öt legalább részben elektrifikált SUV fogja alkotni: az új modell, a Juke, a Qashqai, az Ariya és az X-Trail.

Az elektromos hajtásba veti bizalmát a Nissan

A Nissan európai terveinek további fontos eleme, hogy a más szegmensekbe tartozó, Európában értékesített modelljeit a partnereivel közösen fogja fejleszteni. Ezekre az autókra rátérve Cartier beszélt a Nissan mostani belépő modelljének, a Micrának az utódjáról is, ami „biztosan” elektromos lesz.

Azt is megosztotta, hogy a japán OEM nem fog az Euro 7-es normának megfelelő belsőégésű motorokat fejleszteni annak túl magas ára miatt, helyette az elektrifikációra fog fókuszálni, annak tudatában, hogy annak költségei lejjebb fognak menni.

A Nissan úgy számol, hogy 2030-ra az európai eladásainak nyolcvan százalékát tisztán elektromos autók fogják kitenni — írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink