Gyártók Digitalizálja észak-amerikai gyárhálózatát a Volkswagen

Digitalizálja észak-amerikai gyárhálózatát a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.08.19 16:21

Digitalizálja észak-amerikai gyárhálózatát a Volkswagen

Fotó: Volkswagen US Media Site

A Volkswagen konszern új digitális, többek között mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat fog implementálni az öt darab észak-amerikai gyártóegységében. Közülük a Tennessee állambeli Chattanoga városában, illetve a mexikói Pueblában találhatókban 2025-ig harminc százalékkal akarja növelni a termelékenységet a fejlesztések révén.

Hirdetés

Az észak-amerikai gyárhálózat fejlesztése annak az egymilliárd dolláros programnak a részét képezi, amit 2025-ig a VW elektrifikációs és digitalizációs céllal valósít meg a régióban.

„Folytatjuk az ambiciózus digitális átalakulásunkat, hogy a VW észak-amerikai régióban lévő gyárait minden eddiginél termelékenyebbé, összekapcsoltabbá, valamint fenntarthatóbbá tegyük” – fejtette ki Johan de Nysschen, a Volkswagen Csoport Amerika működési vezetője.

A fejlesztéseket szoftveres és robotikai megoldások, illetve mesterséges intelligencia implementálása fogják képezni. Általuk javulhat a dolgozók együttműködése, valamint az összeszerelési folyamat, ami például az optimálisabb anyagáramlásban és kisebb energiafogyasztásban nyilvánulhat meg.

Bővül a felhőalapú hálózat

Az észak-amerikai üzemeket be fogják kapcsolni a Volkswagen Csoport felhőalapú hálózatába. Az Amazon Web Services és a Siemens segítségével 2019 óta épülő informatikai hálózat célja a világ különböző pontjain lévő egységek közti adatmegosztás, illetve az üzemek által az ipari berendezésekhez kidolgozott szoftveres megoldások átadása. Eddig a konszern 21 üzeme és annak 13 nemzetközi beszállítója alkotja a hálózatot, amibe később a német autógyártó cégcsoport mindegyik, 120-nál is több lokációját és más beszállítókat is be akarnak vonni.

Az észak-amerikai egységek többek között egy olyan szoftvert fognak a felhőn keresztül implementálni, ami a szállítószalagok motorjait figyelve teszi lehetővé azok prediktív karbantartását.

Élen jár a mexikói egység

A VW néhány hónapja kollaboratív robotok telepítését kezdte meg észak-amerikai egységeiben. Ezek a gépek a végső minőségellenőrzési fázisban, például az illesztési hézagokat mérve működnek jelenleg a pueblai üzemben, ami konszern szinten elsőként alkalmazza ezt a megoldást. A kobotokat később az ID.4 2022-ben induló amerikai gyártásában is alkalmazni tervezik a hegesztések ellenőrzésében.

A chattanoogai üzemben továbbá egy új, mesterséges intelligencián (MI-n) alapuló szoftveres eszközt fognak bevezetni. Minden fontos változót számításba véve a VW detroiti MI-fejlesztéssel foglalkozó központja által készített program képes lesz megkönnyíteni az időbeosztás tervezését például a képzések vagy a munkaszünetek esetében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink