Gyártók Csúcstechnológiás tesztközpontot nyitott az Audi

Csúcstechnológiás tesztközpontot nyitott az Audi

autopro.hu/S.A. | 2023.09.22 07:21

Csúcstechnológiás tesztközpontot nyitott az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi megnyitotta új Járműbiztonsági Központját Németországban, az ingolstadti technológiai parkjában. A létesítmény lehetővé teszi az autógyártó számára, hogy számos típusú töréstesztet végezzen az új modelleken a piacra dobásuk előtt.

A három évig épülő létesítmény mintegy 100 millió euróba került, és körülbelül 100 alkalmazottat foglalkoztat. Az Audi a létesítményt a jövőt szem előtt tartva tervezte, biztosítva, hogy a központ olyan teszteket tud majd végezni, amelyek túlmutatnak a mai ütközési szabványokon.

Az épület lehetővé teszi az Audi számára, hogy korábbi létesítményeihez képest több és változatosabb törésteszteket végezzen. Az új épületben nagyméretű, integrált tesztcsarnok található a legmodernebb nagysebességű kamerákkal és LED világítással.

Fotó: Audi MediaCenter

Adatgyűjtés minden eszközzel

A tesztarénában több egymást keresztező ütközési sáv is található, amelyek lehetővé teszik az Audi számára, hogy 90 fokos ütközéseket szimuláljon két jármű között. Az épület azt is lehetővé teszi a vállalat számára, hogy az autókat oldalról ütköztesse az akadályoknak. Az épületben emellett bábu-laboratórium, alkatrésztesztelő standok, irodák és műhelyek is találhatók.

Az Audi több mint 60 THOR törésteszt bábut használ majd értékelései során, amelyek mérete egy 18 hónapos gyerektől a 225 kilós felnőttig terjed. A bábuk akár 150 érzékelőt is tartalmazhatnak, ám ezek csak egy kisebb részét teszik ki az adatgyűjtési lehetőségeknek. A háromdimenziós szkennelés segít feldolgozni a teszt utáni deformációkat a járművekben, míg a mozgáskövetés segít feltárni az események sorozatát.

A számítógépes szimulációk is nagy szerepet játszanak a töréstesztekben. Az Audi több tízezer virtuális ütközést hajt végre, mielőtt egyáltalán prototípust építene. A vállalat ugyanazon technológiai parkban található IT központja segít ezen tesztek lebonyolításában.

Fotó: Audi MediaCenter

Kifizetődnek a befektetések

Az Audi 1970-ben nyitotta meg első törésteszt csarnokát Ingolstadtban, amelyet a következő 50 évben használt. 1972-ben az Audi törésteszt bábukat vezetett be a létesítményben. A vállalat a biztonságosabb járművek kialakítására tett erőfeszítéseinek hála a világ minden táján a legmagasabb biztonsági minősítéseket érdemelte ki.

Az Audi erőfeszítései az Egyesült Államokban is kifizetődőek. Az Insurance Institute for Highway Safety idén hét Audi modellnek ítélte oda a Top Safety Pick (Legbiztonságosabb választás) díjat. Emellett öt modell érdemelte ki a Top Safety Pick+ jelölést, köztük például a 2023-as Audi A5 – számolt be a Motor1.com.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink