Gyártók Biztosnak tűnik a General Motors koreai jelenléte

Biztosnak tűnik a General Motors koreai jelenléte

autopro.hu/V.M. | 2020.12.21 09:22

Biztosnak tűnik a General Motors koreai jelenléte

Fotó: GM Corporate Newsroom

Megoldódhat a General Motors és koreai dolgozói között több hónapja tartó bérvita, ezzel együtt biztosítottá válhat az amerikai OEM dél-koreai jelenléte, miután előzetes bérmegállapodás született a szakszervezet, illetve a munkáltatói oldal között.

A GM Korea 2018-ban állami mentőcsomaggal menekült meg a csődtől. A csomag elfogadásával a GM elkötelezte magát koreai jelenlétének fenntartása mellett, ugyanakkor a béreket is befagyasztotta, ami az idő múlásával feszültségekhez vezetett a menedzsment és a dolgozók között.

A szakszervezet és a vállalat július óta folytatott sikertelen bértárgyalásokat, október 30-tól pedig a GM két koreai üzemében is napi négy órás sztrájkot tartottak a munkavállalók.

Végül a december 7-ével kezdődő héten sikerült kidolgozni egy előzetes bérmegállapodást, amire nemrég a szakszervezeti tagok 54 százaléka igennel szavazott. Az áttörésre 26 tárgyalási fordulót követően került sor.

A megállapodás részeként a GM visszavonja a sztrájkok okozta károk ellentételezésére, a szakszervezettel szemben beadott perkeresetét, a szakszervezeti tagoknak fejenként 3664 dollár prémiumot fizet az év végén, illetve dolgozóinak nagyobb kedvezményt fog nyújtani autóvásárláskor. Kettő követelést, a nyugdíjkorhatár öt évvel, 65 évre emelését és a termelési volumen fokozását az egyik koreai üzemben azonban elutasította a GM – tudta meg a Reuters egy bennfentestől.

Sok forgott kockán

November közepén a vállalat arra figyelmeztetett, hogy a sztrájkok ellehetetlenítik a koreai befektetéseket, hacsak nem sikerül megoldást találni néhány héten belül. Akkor azt is meglebegtették, hogy a tevékenységeket hosszú távon Kínába helyezik át.

A mintegy másfél hónapon át tartó sztrájkok 25 ezer autónyi termeléskiesését okoztak a GM Koreának.

Kiemelt Partnereink