Gyártók Belső égésű motorban használna hidrogént a Scania

Belső égésű motorban használna hidrogént a Scania

autopro.hu/V.M. | 2021.01.25 14:17

Belső égésű motorban használna hidrogént a Scania

Fotó: Scania Media Provider

A svéd Scania és a kanadai, gépjármű-hajtási technológiákat fejlesztő Westport Fuel Systems közös kutatási projektet indítottak, ami során meg fogják vizsgálni a nagy nyomású közvetlen befecskendező rendszerek alkalmazhatóságát hidrogénüzemű belső égésű motorokban.

A Scania meggyőződése, hogy bár nem a közeljövőben, de később a közlekedésben fontos szerepet fog játszani a hidrogén. A vállalat tesztek során már értékes tapasztalatokat gyűjtött az üzemanyagcellákkal és a hidrogénnel kapcsolatban. Az új projekt során a Westport nagynyomású, közvetlen befecskendezéses rendszerét (High Pressure Direct Injection – HPDI) fogják kipróbálni a Scania legújabb belső égésű motorján.

David M. Johnson, a Westport Fuel Systems vezérigazgatója a projekt indulása kapcsán megjegyezte, hogy a hidrogén használata a HPDI technológiájukkal ellátott belső égésű motorokban egy újabb költséghatékony lehetőség a közlekedéshez köthető szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

A hidrogént általában üzemanyagcellás hajtásrendszerekhez használják, azonban a Scania nem az egyetlen teherautógyártó, mely a hidrogén belső égésű motorok tüzelőanyagaként alkalmazhatóságát is vizsgálja. A Scaniához hasonlóan a szintén a Volkswagen konszern érdekeltségébe tartozó MAN ugyancsak kutatásokat folytat e területen.

Kiemelt Partnereink