Gyártók Az MAN is a hidrogénre teszi voksát, ha nagy távolságokról van szó

Az MAN is a hidrogénre teszi voksát, ha nagy távolságokról van szó

autopro.hu/V.M. | 2020.10.21 16:23

Az MAN is a hidrogénre teszi voksát, ha nagy távolságokról van szó

Fotó: Facebook/MAN Truck & Bus

Az MAN Truck & Bus ismertette, hogy hogyan tervezi csökkenteni járműveinek szén-dioxid-emisszióját. Néhány éven belül kezdetét fogja venni a hidrogénhajtású teherautók tesztelése a vállalat partnereivel, míg a kutatás területén egyetemekkel kívánnak együttműködni.

Hirdetés

A vállalatnál úgy látják, hogy tömegközlekedésben és a rövidebb távú árufuvarozásban az akkumulátoros elektromos konstrukcióé lesz a főszerep. Ennek megfelelően már most is a kínálatban szerepel három ilyen hajtásláncú jármű, a Lion's City E busz, az eTGE furgon, valamint az eTGM teherautó.

Az MAN ettől függetlenül a hidrogénes technológiáról sem feledkezik meg, mivel optimálisnak tartja a nagytávolságú árufuvarozásban. Ennek megfelelően e területen is fejlesztéseket fog végezni: 2021-től fogják megépíteni az első prototípusokat, jelenleg pedig üzemanyagcella és hidrogénes belső égésű motorral is végeznek teszteket.

Nem csak üzemanyagcellával lehet

A technológia előnyei nyilvánvalóak – áll az MAN sajtóközleményében. Egyrészt működés közben a hidrogénes járművek csak vizet bocsátanak ki, másrészt a velük elérhető mintegy 800 kilométeres hatótáv elég a kamionok számára.

A belső égésű motor ezenfelül már jól ismert, megkönnyítve a hidrogénes hajtás adaptációját, és átmeneti technológiaként szolgálva az üzemanyagcellák alkalmazása előtt.

A hidrogénes tehergépkocsik valós körülmények közti tesztjei 2023-24-ben fognak indulni a kiválasztott partnerekkel kooperálva. A Bajorországba tervezett tesztekben töltőhálózat-fenntartók, illetve fuvarozó cégek is részt fognak venni, és az egyeztetések már zajlanak a bajor kormánnyal. Az MAN továbbá egyetemekkel is együtt akar majd dolgozni.

Kiemelt Partnereink