Gyártók Bajorország támogatja az MAN-t

Bajorország támogatja az MAN-t

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.28 08:22

Bajorország támogatja az MAN-t

Fotó: Facebook/MAN Truck & Bus

Az MAN négy támogatási határozatot kapott a bajor kormánytól közel 25 millió euró értékben. Az összeg egy technológiai finanszírozási program része, amelynek célja az elektromos teherautók és buszok akkumulátorainak továbbfejlesztése.

Az MAN szerint a bajor tartományi kormány öt támogatási projektből négyet hagyott jóvá. A fennmaradó alprojekt még a pályázati szakaszban van.

Egy évvel ezelőtt az MAN bejelentette, hogy a nürnbergi telephelyen fogja felépíteni akkumulátorgyárát. A nagyüzemi gyártás 2025 elején indul. Addig az akkumulátorrendszereket kézzel, kis sorozatban gyártják majd - szintén Nürnbergben. Egy éve azt is bejelentették, hogy a vállalat mintegy 100 millió eurót fektet be a belső égésű motorok gyártására létrehozott telephelyen.

A nürnbergi akkumulátorcsomagokkal a gyártó elektromos teherautóit és buszait szerelik majd fel.

Tervezik a bővítést

Amikor az új üzem beindul, a vállalat szerint évente körülbelül 100 ezer akkumulátorcsomagot tud majd sorozatban gyártani, ami konfigurációtól függően 15 -25 ezer járműhöz elegendő. Csakhogy: mivel az MAN 2030-ban legalább 50 százalékos elektromos részaránnyal számol a teherautók esetében, ez legalább 40 ezer járművet jelentene. „Ezért már most elkezdünk további bővítési szakaszokon gondolkodni" - mondja Alexander Vlaskamp, az MAN vezérigazgatója. Az MAN jelenleg Lengyelországban gyártja elektromos buszait, míg a nehéz MAN eTruck 2024-től Münchenben készül majd – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink