Gyártók Az új benzinmotor gyártása határozta meg a szentgotthárdi Opel évét

Az új benzinmotor gyártása határozta meg a szentgotthárdi Opel évét

Pörge Béla | 2020.12.21 10:23

Az új benzinmotor gyártása határozta meg a szentgotthárdi Opel évét

Fotó: MTI

Büszke rá az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft., hogy a PSA Csoport legnagyobb darabszámban készülő motortípusát ők is gyártják. Az elektromobilitás térnyerése ellenére egyelőre nem tartanak a benzinmotorok gyártásának megszűnésétől, ráadásul nem zárt rossz évet a szentgotthárdi üzem.

Az év végéhez közeledve időszerű áttekinteni a mögöttünk hagyott esztendőt. 2020-at sajnos a koronavírus-járvány határozta meg, ám szerencsére más is történt az autóiparban a járványon kívül. Így volt ez a PSA Csoporthoz tartozó Opel szentgotthárdi üzemében is, hiszen új motortípus gyártását kezdhette meg az üzem, sőt, még egy vezetőváltás is történt a gyár élén, tehát semmiképpen sem lehet unalmasnak nevezni az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. évét.

Az autopro.hu megkeresésére Kaszás Zoltán, a vállalat sajtószóvivője válaszolt.

A 2020-as évet számunkra alapvetően az új motor sorozatgyártásának megkezdése jellemezte. Ez a motor a PSA csoport legnagyobb darabszámban készülő motortípusa, mondhatjuk úgy is alap benzinmotorja, ebből adódóan nagy jelentőséggel bír számunkra, hogy mi is gyártjuk itt Európában – fogalmazott.

Kaszás Zoltán, a szentgotthárdi Opel sajtószóvivője

Kaszás Zoltán, a szentgotthárdi Opel sajtószóvivője | Fotó: Opel Szentgotthárd

Még velünk maradnak a belső égésű motorok

Idén jelentette be a PSA, hogy a jövőben nem kíván többet költeni a belső égésű motorok fejlesztésére, ehelyett az elektromobilitásra összpontosít, mert Európa és Kína is e technológia felé mozdul el.

Ezzel kapcsolatban Kaszás Zoltán elmondta, hogy autóipari szaktekintélyek egyöntetű véleménye szerint a belső égésű motoroknak - ezen belül is a benzinmotoroknak - még sok év létjogosultsága van, akár mint önálló erőforrás, akár hibrid applikáció részeként.

Jó évet zár a szentgotthárdi Opel

Természetesen a koronavírus megkerülhetetlen téma az év összegzésekor. A vállalat sajtószóvivője elmondta, hogy az európai autóértékesítés nagy mértékű leállása miatt az Opel szentgotthárdi üzemének gyártósorait is kényszer pihenőre fogták tavasszal.

Az így keletkezett termeléskiesést viszont az újraindulást követően be tudtuk hozni feszített munkatervvel. Pontos éves darabszámot majd jövőre közlünk, viszont annyit már most mondhatunk, hogy az idei darabszámunk jóval nagyobb lesz a 2019-esnél – emelte ki Kaszás Zoltán.

A gyár élére az ősszel Mesics Olívia került kinevezésre, ez azonban nem befolyásolja a vállalat helyzetét a csoporton belül.

Kiemelt Partnereink