Gyártók Az összes amerikai akkumulátort újrahasznosítaná partnereivel a GM

Az összes amerikai akkumulátort újrahasznosítaná partnereivel a GM

autopro.hu/P.B. | 2021.05.13 10:17

Az összes amerikai akkumulátort újrahasznosítaná partnereivel a GM

A General Motors és az LG közös vállalkozása, az Ultium Cells LLC a Li-Cycle közös projektbe kezdtek, melynek célja, hogy az elektromos autók Észak-Amerikában gyártott akkumulátorait teljes mértékben újrahasznosítsák.

Hirdetés

A GM és az LG még 2019-ben alapította meg közös vállalkozását, az Ultium Cells LLC-t azzal a céllal, hogy a két vállalat erőit összefogva gyártsanak olyan akkumulátorcellákat, amik nagyobb mértékben járulnak hozzá a zéró emisszióhoz.

A 2016-ban alapított Li-Cycle innovatív megoldásokkal reagál az ipar olyan kihívásaira, mint például a lítium újrahasznosítása. Ahogy a lítiumionos akkumulátorok egyre inkább terjednek, úgy van egyre nagyobb szükség a cég szerint arra, hogy ezeket az akkumulátorokat megfelelően és minél nagyobb mértékben újrahasznosítsák.

Összefogás az erőforrások jobb kihasználásáért

A két vállalat közös eljárása lehetővé teszi a kobalt, a nikkel, a lítium, a grafit, a réz, a mangán és az alumínium újrahasznosítását. A GM szerint az akkumulátorokban ezek a fémek olyan formában fordulnak elő, hogy azokat 95 százalékban újra fel lehet használni a gyártás során.

A két cég által használt hidrometallurgiai eljárás harminc százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt termel a fémek feldolgozása közben, mint a hagyományos eljárások. Ezt a módszert még az idén elkezdik használni.

Értékes fémeket mentenek ki a hulladékból

Ajay Kochhar, a Li-Cycle elnök-vezérigazgatója szerint az Ultium Cells-szel való együttműködésnek hála értékes fémeket mentenek ki a hulladéklerakókból és teszik azokat az ellátási láncok részévé. Szerinte ez egy fontos lépés a lítium fenntartható előállítása felé vezető úton.

A GM célja, hogy 2025-re a gyártási eljárások során keletkező hulladékát több, mint kilencven százalékban újrahasznosítsa. Ez a projekt ebben sokat segíthet a vállalatnak.

A General Motors egyébként már 2013 óta újrahasznosítja a vásárlói által leadott akkumulátorokat – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink