Gyártók Az Északi-sarkon tesztel hidrogénes autót a BMW

Az Északi-sarkon tesztel hidrogénes autót a BMW

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.16 14:22

Az Északi-sarkon tesztel hidrogénes autót a BMW

Fotó: BMW PressClub Global

A BMW nem köteleződött el teljesen az elektromosság mellett, még mindig hiszi, hogy van jövője a hidrogénhajtásnak is. A gyártó a hidrogén üzemanyagcellás iX5 Hydrogen modelljét az Északi-sarkra vitte, hogy megnézze, hogy viselkedik a technológia a Föld egyik leghidegebb pontján.

Hirdetés

A BMW kis darabszámban tervezi gyártani az iX5-öt 2022 végén, de az még nem tisztázott, hogy fel is akarják-e futtatni a gyártást, illetve belevágnak-e a hidrogénkutak hálózatának bővítésébe. Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának tagja elmondta, az extrém körülmények között tartott téli teszt során kiderült, –20 Celsius-fokos hőmérsékletek környékén is teljes teljesítménnyel tud üzemelni az iX5 hidrogénhajtása, így életképes alternatívát kínálhat a tisztán elektromos technológiával szemben. Weber a hidrogén-töltőhálózat kiépítését is célul tűzte ki.

Fotó: BMW PressClub Global

Az iX3-mal ellentétben az iX5 nem akkumulátorokkal, hanem két, szénszálerősítésű műanyagból készült hidrogéntartállyal rendelkezik. Az üzemanyagcellában lezajló kémiai folyamat során keletkező áramot egy kis akkumulátor tárolja átmenetileg, erről üzemel a hajtás. A BMW a hidrogén üzemanyagcellás technológiában a hagyományos és az elektromos hajtás előnyeinek ötvözetét látja. Jürgen Guldner, a BMW csoport hidrogéntechnológiáért felelős vezetője elmondta, ez a hajtás lokális emisszió nélküli, kiszámítható közlekedést és könnyű mindennapi használatot kínál, rövid tankolási időkkel — áll az InsideEV cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink