Gyártók Az elektromos forradalom jegyében telt a kecskeméti Mercedes éve

Az elektromos forradalom jegyében telt a kecskeméti Mercedes éve

Pörge Béla | 2020.12.23 13:23

Az elektromos forradalom jegyében telt a kecskeméti Mercedes éve

Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary

A koronavírus megkerülhetetlen téma, ha évértékelésről van szó 2020-ban. Ezen kívül főleg a környezettudatossággal kapcsolatos hírek határozták meg a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. évét, de beruházásokról és bérnövekedésről is hírt adhattunk.

Bár az év első híre egy kisebb elbocsátásról szólt a kecskeméti Mercedes-gyár kapcsán, rögtön februárban már a környezetbarát működés került középpontba: a Daimler világában a kecskeméti gyár bizonyult a legkörnyezettudatosabbnak, a telephely „Kiemelkedő környezetvédelmi elkötelezettség” kategóriában nyert a konszern által 2000-ben alapított Environmental Leadership Award idei versenyén. A Mercedes-Benz magyar gyárát Stuttgartban tüntették ki.

Májusban újabb „zöld” elismerést kapott a kecskeméti üzem, miután a költő és vonuló madarak életterének védelme érdekében hozott intézkedésekkel 2020-ban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. elnyerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által átadott Madárbarát Munkahely címet. A díj kapcsán megtudtuk, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyár munkatársai az indulás óta folyamatosan zöldítik a gyár közvetlen környezetét: az elmúlt hét évben csaknem 2300 fát és több mint 93 ezer bokrot ültetettek el a gyár területén.

Márciusban itt is mindent vitt a járvány

A többi magyarországi autógyárhoz hasonlóan Kecskeméten is március 23-án állt le a termelés a járvány miatt. Az eredetileg tervezett két hét itt sem bizonyult elegendőnek, végül április végén indulhatott újra a termelés, természetesen fokozott biztonsági intézkedések mellett.

Az intézkedések egy részét saját maguk által gyártott eszközöknek köszönhetően tarthatták be a kecskeméti gyárban, például a dolgozókat védő arcpajzsot is helyben készítették.

Érdekesség, hogy egy hétre nyáron is leállt a gyár, ám ez a szabadságolásokkal volt összefüggésben, nem a járvánnyal.

Elektromobilitáson a hangsúly

A már említett „zöld” intézkedések mellett a kecskeméti gyár egyre több terméke is segíti a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Christian Wolff, a kecskeméti Mercedes-gyár igazgatója jelentette be, hogy hamarosan plug-in hibrid modelleket, a CLA 250 e Coupét és a CLA 250 e Shooting Brake-et gyártanak a kecskeméti üzemben, sőt, még az idén megkezdődik a Mercedes-Benz A-osztály plug-in hibrid változatának termelése is.

Az elektromos forradalom végül decemberben indult el Kecskeméten, Christian Wolff ekkor jelentette be hivatalosan, hogy Kecskeméten fogják gyártani az EQB, azaz a tisztán elektromos meghajtású autót, amelynek 2021 utolsó negyedévétől kezdődhet a sorozatgyártása. Az új modell világpremierje jövő tavasszal lesz.

Beruházások Kecskeméten

Az elektromos forradalom természetesen beruházásokkal jár, decemberben egy ötven milliárd forintos beruházást jelentettek be az elektromos átállás jegyében, míg ebben az évben korábban egy új présüzem megépüléséről is szó volt, mely 2022-ben kezdi meg a működését.

Márciusban a kecskeméti polgármester arról beszélt, hogy az ipari szegmens teljes spektruma megtalálható Kecskeméten annak köszönhetően, hogy egy világmárka, a Mercedes a városba költözött. A város és a gyár kapcsolatát erősíti az is, hogy ősszel „Mercedes-Benz Made in Kecskemét” néven a kecskeméti autógyár felépítését és működését, valamint az autógyártás területén alkalmazott legújabb technológiákat megismertető tantárgyat indított a Mercedes-gyár és a kecskeméti Neumann János Egyetem.

Az idei év számairól még nem tudunk hírt adni, de az biztos, hogy a kecskeméti Mercedes-gyárban tavaly az előző évinek megfelelő mintegy 190 ezer autót gyártottak, ugyanakkor a cég közel háromszázalékos árbevétel-növekedést és hatmillió euróval jobb adózott eredményt ért el a 2018-as évhez képest. Az sajnos garantálható, hogy a 2020-as számok ennél rosszabbak lesznek.

Kiemelt Partnereink