Gyártók Az elektromos átállás útján a kecskeméti Mercedes

Az elektromos átállás útján a kecskeméti Mercedes

Pörge Béla | 2022.12.28 04:20

Az elektromos átállás útján a kecskeméti Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz

Míg a tavalyi eredmények csak részben elégíthették ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary vezetőit, és a háború is súlyos csapásként érte az autóipart az év elején, azóta csupa jó hírről számolhattunk be: átadták az új présüzemet, és új dolgozókat is toboroznak Kecskemétre.

Bár az év elején még arról számoltunk be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kapcsán, hogy a vártnál jobb üzleti eredményeket ért el 2021-ben a Mercedes-Benz Csoport. Ugyanakkor ahogy csoportszinten, úgy magyar szinten is igaz, hogy a jó eredmény nem párosult több autóval: a Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2021-ben több mint 135 ezer járművet gyártott, mintegy 25 ezerrel kevesebbet, mint 2020-ban. Az előző évinél alacsonyabb gyártási darabszám mellett elért magasabb nyereség feltételeit az teremtette meg, hogy a kecskeméti gyár modellmixében egyértelműen túlsúlyban voltak tavaly az eredményességhez jelentősebb mértékben hozzájáruló típusok: az EQB, a plug-in hibrid és az AMG modellek.

Az év első harmadát természetesen az orosz-ukrán háború is meghatározta. A kecskeméti Mercedes-gyárban alkatrészellátási problémákat okozott az ukrán beszállítások leállása, emiatt több hétre is kisebb fennakadásokat lehetett tapasztalni, valamint ideiglenesen a műszakok számát is csökkentették.

Elkészült a présüzem

Novemberben megkezdődött a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár mintegy 23 ezer négyzetméteres új présüzemében, amely helyben készült alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.

A beruházás 2020-ba indult, és az eredeti terveknek megfelelő idő alatt és ütemben készült el. A kecskeméti gyár második présüzemében egy olyan, csúcstechnológiás Servo présutca került kialakításra, amely biztosítja a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetőségét, rugalmassá téve ezzel a termelést.

Készülnek az elektromobilitásra

A Mercedes-Benz folyamatosan készíti fel gyárait az elektromos átállásra, ez a folyamat pedig Kecskemétet is eléri, hiszen 2030-ra a vállalat célja, hogy ahol lehet, teljesen elektrifikálja a termékportfólióját. Bár 2021-től kezdve már gyárt elektromos modellt Kecskemét, a Mercedes tervei szerint a jövőben további elektromos modellekkel bővülhet az itteni kínálat. Ennek jegyében új gyártósorokat is telepítenek Kecskeméten.

A kecskeméti gyárban az MB.EA platform „Core Luxury” termékeinek gyártásához többek között új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor épül. A szerelőüzem kompakt elrendezésének köszönhetően, rövidebb távolságok révén könnyebb anyagmozgást tesz lehetővé a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új gyártósorok ellátását kizárólag zöldáram biztosítja majd, az energiaigény fedezésére nagyméretű napelemes rendszert telepítenek az egyes üzemek tetejére.

Az új gyártósorokhoz új munkaerő is kell majd, az új munkatársainak toborzását pedig már az idei évben megkezdte a kecskeméti Mercedes. A toborzásban is segíthet, hogy az év végén igen komoly béremelést jelentettek be Kecskeméten, nem lesz oka panaszra a gyár dolgozóinak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink