Gyártók Az Airbus légi taxija halkabb, mint egy hajszárító

Az Airbus légi taxija halkabb, mint egy hajszárító

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.11 09:17

Az Airbus légi taxija halkabb, mint egy hajszárító

Fotó: Airbus Newsroom

Az Airbus legújabb prototípusa, a CityAirbus NextGen – amelyet a németországi Donauwörthben, az eVTOL-rendszerek tesztelésére szolgáló új CityAirbus tesztközpont megnyitóján mutattak be – még idén megkezdi repülését.

Az Airbus bemutatta legújabb, zéró emissziójú eVTOL-ját, amelyet úgy terveztek, hogy négy embert szállítson úgy, hogy a zajszintje alacsonyabb legyen, mint egy hajszárítóé – ami radikálisan csökkenti a zajszennyezési tényezőt a forgalmas városok felett. A közel öt éve készülő prototípus 80 km-es hatótávolságot és 120 km/óra utazósebességet céloz meg.

A CityAirbus NextGen egy elektromos liftjárgány, amelyet a nagyvárosokban történő különféle utazásokhoz terveztek, beleértve a személyszállítást, az orvosi szolgáltatásokat és az ökoturizmust. Az Airbus azt mondja, hogy a modell világméretű használata érdekében üzemeltetőkkel és légitársaságokkal fog együttműködni, és a tervek szerint Olaszországban, Németországban, Norvégiában és Japánban, valamint Latin-Amerika régióiban is repülni fog. A CityAirbus-t eleinte pilóta fogja vezetni, de már rendelkezik egy működőképes automatizált repülési móddal, amely lehetővé teheti a jövőbeli autonóm repülést.

A 65 csomós utazósebességre képes repülőgép súlya két tonna, szárnyfesztávolsága pedig 40 láb – tehát korántsem egy apró repülőgép. V alakú farokkal, rögzített szárnyakkal és elosztott elektromos meghajtással rendelkezik, 16 elektromos erőforrással és nyolc elektromos légcsavarral – írja az Electrek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink