Gyártók Amerikai gyártót vásárol a Volkswagen?

Amerikai gyártót vásárol a Volkswagen?

Biró Csongor | 2014.07.04 11:42

Amerikai gyártót vásárol a Volkswagen?

A Volkswagen cáfolta, hogy ajánlatot tett az amerikai Paccar járműgyártóra. A pletykát a Daimler haszonjármű üzletágának vezetője hintette el.

Szakértők és elemzők régóta úgy vélik, hogy a Volkswagen a világ legnagyobb haszonjármű-piacán saját helyi márkával kíván versenybe szállni. A Paccar és a gondban lévő Navistar megvásárlása is szóba került, legalábbis pletyka szinten. A Volkswagen célja, hogy megelőzze a Volvót és a Daimlert, másképp nehezen sikerülhet.

Kenworth T409 munka közben

Wolfgang Bernhard Daimler-vezető (aki korábban a VW egyik vezetője volt Winterkorn 2007-es porondra lépéséig) azt nyilatkozta egy berlini rendezvényen, hogy megbízható információi vannak arra vonatkozóan, hogy jövőre felvásárolja a Paccart a Volkswagen. A Volkswagen szóvivője tagad, badarságnak nevezte a Mercedes-Benz haszonjármű-üzletág vezetőjének kijelentését.

A VW két milliárd eurót fizetett egy hónappal ezelőtt, hogy átvegye a Scania fölött az irányítást. A svéd márkát és a már korábban birtokolt MAN márkát egybegyúrja a Volkswagen, hogy így vegye fel a harcot a piacot vezető Daimlerrel szemben. A Scania és az MAN márkákkal Európára összpontosít a Volkswagen, az Amerikai Egyesült Államokban azonban nem áll jól a szénája haszonjármű fronton sem. A Paccar Kenworth és Peterbilt kamionokat épít az USA-ban, DAF-okat Európában, a vállalat piaci értéke 22,6 milliárd dollár.

Peterbilt 587

Ha a VW valóban megvenné, a németeknek sok pénzt kellene összeszedniük, ráadásul tőkét kellene emelniük, amivel nem okoznának örömet befektetőiknek. A DAF-ot nem tarthatnák meg, az európai versenyjogi szabályozások nem engednének meg a VW-nak ekkora fölényt, a 2,5 milliárd dollár értékű holland vállalatra már bejelentkezett az Iveco tulajdonosa, a CNH Industrial.

Kiemelt Partnereink