Gyártók Alvázzal segítené az e-buszok építését az MAN

Alvázzal segítené az e-buszok építését az MAN

autopro.hu/V.M. | 2022.06.14 08:19

Alvázzal segítené az e-buszok építését az MAN

Fotó: MAN Truck & Bus SE Press Newsroom

A német MAN a jövőben egy akkumulátoros elektromos buszalvázat fog kínálni más gyártók számára. A vállalat, közlése szerint ezzel is gyorsítani kívánja az elektromos és fenntartható mobilitásra való áttérést.

Az eBus alvázat a teherautókat és autóbuszokat gyártó vállalat az Európai piacon kívül Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon tervezi forgalmazni.

Az új alvázhoz fel fogják használni azokat a fejlesztési és gyártási tapasztalatokat, amiket a Lion’s City E elektromos busz készítése során nyertek. Ezenfelül a már több mint ezer megrendelést kapott modell több részegységét, így az elektromos motort és a Volkswagen Csoport akkumulátortechnológiáját is át fogják emelni.

Kétféle akkumulátor

Kezdetben az alváz kéttengelyes kivitelben, alacsony padlós és távolsági változatokban lesz elérhető, jobb és baloldali kormánnyal egyaránt. Akkumulátorból lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid, illetve lítium-ferrofoszfát kémiai összetételű is választható lesz. Utóbbi a kisebb hatótávolságért cserébe alacsonyabb árat és nagyobb üzembiztonságot biztosít.

„A célunk, hogy minden ügyfelünknek a lehető legkönnyebbé tegyük az elektromos mobilitás útján való elindulást” – fogalmazott Barbaros Oktay, az MAN Truck & Bus busztervezési vezetője. „Ezt egy olyan termékkel érhetjük el, ami biztonságos, megbízható, nagy hatótávolsága van, illetve rendkívül rugalmas.”

Az eBus alváz első prototípusa 2023-ban fog elkészülni, míg a sorozatgyártás 2024-ben, Starachowice-ban fog megkezdődni, ott, ahol most a Lion’s City E-t is gyártják.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink