Gyártók Alapjaiban változtathatja meg az elektromobilitást a Tesla

Alapjaiban változtathatja meg az elektromobilitást a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2020.05.19 04:22

Alapjaiban változtathatja meg az elektromobilitást a Tesla

Fotó: Pixabay

A május végére tervezett „Battery Day” napján könnyen lehet, hogy az elektromos autók piacát alaposan felrázó bejelentést fog tenni a Tesla. Jöhet az alacsony költségű, de hosszú életű, akár újra felhasználható akkumulátorok kora?

Hirdetés

Elon Musk az úgynevezett Battery Day-en (akkumulátor nap) nagy bejelentést tehet a Tesla jövőben elektromos meghajtásáról. Nem pusztán arról lehet szó, hogy a kaliforniai vállalat saját maga számára fog akkumulátorokat gyártani, hanem akár az elektromos autózás jövőjét befolyásoló információk is elhangozhatnak.

A Teslához közel álló forrásaira hivatkozva a Reuters arról ír, hogy olyan hosszú életvitelű akkumulátorokat fejleszthet a Tesla, melyek akár milliónyi kilométer megtételére is alkalmasak, áruk pedig olyan alacsony lesz, hogy az elektromos autózás költségei elérhetik, vagy akár alul is múlhatják a dízel vagy benzines autók költségeit.

A Tesla célja állítólag az lehet, hogy egymillió járműnél is nagyobb flottát hozzon létre olyan autókból, melyek kapcsolódnak egymáshoz és a hálózathoz, ezzel a vállalat a klasszikus, nagy energiaszolgáltatókkal versenyezhetne.

Kínai együttműködésből születhet az új akkumulátor

A Tesla stratégiájának központi elemét képezheti az új, hosszú élettartamú akkumulátor, melyet a CATL kínai akkumulátor-óriással együttműködve alkotnak meg – írja a Reuters, de a Tesla nem kommentálta az értesüléseket.

Elsőként Kínában jelenhetnek meg az új akkumulátorral felszerelt elektromos járművek. Az új akkumulátorok olyan technológiákon alapulnak, mint az alacsony kobalt felhasználású akkuk, vagy a kobaltmentes akkumulátorok.

Jöhet a saját gyár is

A Tesla jelenleg a CATL mellett a többi nagy akkumulátorgyártóval is együttműködik, így az LG Chem és a Panasonic is szállít akkukat a vállalatnak. Hosszútávú stratégiájának részeként viszont beszállítók helyett saját üzemre támaszkodna a Tesla, azaz maguknak gyártanák az akkumulátorokat.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Tesla akkumulátorgyártáshoz szükséges felszerelést vásárolt a dél-koreai Hanwha cégtől.

Kiemelt Partnereink