Gyártók Akkuról hidrogénre válthat a Rolls-Royce

Akkuról hidrogénre válthat a Rolls-Royce

autopro.hu/V.M. | 2023.06.14 08:20

Akkuról hidrogénre válthat a Rolls-Royce

Fotó: Rolls-Royce

A luxusautókat gyártó Rolls-Royce vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jövőben akkumulátorok helyett hidrogén üzemanyagcellákkal építse tisztán elektromos modelljeit.

A nemrég bemutatott Rolls-Royce Spectre a brit autómárka első teljesen elektromos autója. A szeptemberben gyártásba kerülő típus egy méretes 120 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, mellyel több mint 480 kilométert tehet majd meg egy töltéssel.

A Rolls-Royce tehát akkumulátorokkal lép rá az elektromos útra, azonban egyáltalán nem biztos, hogy végig ezt a technológiát fogja használni. Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató a Spectre bemutatóján felvetette az üzemanyagcellákra váltás lehetőségét.

A vállalatvezető szerint a Rolls-Royce modellek pozícionálása és vásárlóik felhasználói szokásai lehetővé teszik a hidrogén fontolóra vételét. Ugyanakkor annak belső égésű motorban használatát nem véli reális alternatívának: „Úgy gondolom, hogy a hidrogénes belső égésű motor nem egy olyan dolog, amivel bármely módon is foglalkoznék, mivel azt már tesztelték” – utalt az anyavállalat BMW által a 2000-es években végzett tesztekre. „Ez nem a leghatékonyabb módja a hidrogén használatának” – tette hozzá.

A megfelelő időre várnak

Müller-Ötvös szerint, ha hidrogént fognak használni, azt üzemanyagcellában fogják tenni. Erre akkor kerülhet sor, mikor „az idő megfelelő” számukra és „a technológia sokkal fejlettebbé vált.” Ekkor „elhagyhatjuk az akkumulátort és áttérhetünk az üzemanyagcellákra” – mondta.

Az Autocarnak adott interjúban Müller-Ötvös aláhúzta, hogy a hidrogénnek helye van a jövő közlekedésében, különösen a hosszú utakra ritkán használt Rolls-Royce-ok esetében.

Ugyanakkor elismerte, hogy az akkumulátoros autókkal ellentétben a hidrogéneseket ügyfeleik nem fogják tudni a garázsukban tölteni, ami „nagy előnyt” jelent az előbbiek számára.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink