Gyártók Akkumulátorgyárat épít a Volvo

Akkumulátorgyárat épít a Volvo

autopro.hu/F.M. | 2023.02.20 10:17

Akkumulátorgyárat épít a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Az építőipari gépeket gyártó Volvo Construcion Equipment (Volvo CE) 80 millió svéd koronát (nagyjából 7,1 millió eurót) fektet egy akkupakkokat készítő gyártóegység felépítésébe a dél-koreai Changwon városában található munkagépgyárában.

A munkagépeket gyártó üzemet egy 2500 négyzetméteres gyártóegységgel bővítik, hogy különböző akkupakkokat gyárthassanak a Volvo Group számára. A létesítmény ezzel az elektromos munkagépek gyártásának kompetenciacentrumává válik a vállalat megfogalmazása szerint. Az építési munkálatok 2023 áprilisában kezdődnek, az akkugyártás megkezdését pedig 2024 júniusára tervezik.

A Volvo Changwonban hernyótalpas nehézdömpereket gyárt 12,2-től egyészen 95 tonnás tömegkapacitásig, illetve mobil markológépeket, amiket gumiabroncsokkal szerlenek fel az utcai munkálatok elvégzésére. A jelenleg a kínálatban szereplő kis elektromos markológépeket nem Dél-Koreában gyártják.

Ázsiát szolgálja a gyár

Az üzem már 1998 óta a Volvo CE tulajdonában áll, de ott eddig egyetlen elektromos markológépmodellt gyártottak: az EC230 Electric modellt, egy 22 tonnás markológépet, amit tesztjárműnek neveztek el. A gépeket a dél-koreai és kínai ügyfelek tesztelhetik – és az ott gyűjtött tapasztalatok alapján készíti el a Volvo CE az elektromos markoló szériapéldányait. De hogy pontosan mikorra várhatjuk az első Volvo elektromos markoló piacra dobását, a vállalat még nem hozta nyilvánosságra.

Az akkumulátorüzem és a kompetenciacentrum kialakításával a Volvo az ázsiai és csendes-óceáni piacot akarja kiszolgálni.

„A munkagépek gyártásának és fejlesztésének szempontjából a changwoni gyár a fenntartható jövőbe tartó átalakulás élvonalába tartozik és ideális közelségben van az ázsiai partnercégekhez” – áll a cég közleményében.

Helyi akkumulátorokra támaszkodtak eddig is

A Volvo Group az elektromos tehergépjárműveik működtetéséhez többek között a dél-koreai Samsung SDI akkucelláit használja, a most bejelentett beruházással a saját kezébe venné az elektromos járműveinek ellátását.

A Volvo CE Európában is aktív a területen: január végén eurómilliós befektetéseket jelentett be egy elektromos kerekes rakodógép és egy csuklósdömper modell gyártásába Svédországban. A vállalat 2040-ig „teljesen fosszilis energiahordozóktól mentes” szeretne lenni. Köztes célként a Volvo egyúttal 2030-ra 35 százalékos értékesítési arányt szeretne elérni az elektromos gépeivel – írja az electrive.net.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink