Gyártók Akkumulátorbeszállítókat keres autójához az Apple

Akkumulátorbeszállítókat keres autójához az Apple

autopro.hu/V.M. | 2021.06.09 16:20

Akkumulátorbeszállítókat keres autójához az Apple

Fotó: Apple

Bár az még nem ismert, hogy a tervben lévő járművei hol fognak készülni, nem hivatalos információk szerint az okostelefonokat gyártó Apple korai szakaszban lévő tárgyalásokat folytat a kínai CATL és BYD akkumulátorgyártókkal a saját fejlesztésű elektromos autóihoz szükséges telepek szállításáról.

Az egyeztetések pontos tárgyában még változások állhatnak be, továbbá semmi nem garantálja, hogy végül megállapodás fog születni a vállalatok között – közölték bennfentesek, akik a Reuters-nek számoltak be a színfalak mögött zajló tárgyalásokról.

A nyilatkozók szerint az Apple egyebek mellett amerikai akkumulátorgyár építéséhez kötné a beszállítói szerződéseket.

A Reuters megkeresésére ezt a Fehérház egyik vezető gazdasági tanácsadója, Jared Bernstein is megerősítette. „Úgy tudom az Apple tárgyalásokat folytat fejlett akkumulátorgyárak itteni, Egyesült Államokban építéséről” – fogalmazott.

A bennfentesek szerint az autóipari akkumulátorok legnagyobb előállítója címet magának tudó CATL azonban vonakodóan viszonyul egy amerikai gyár létesítéséhez. Ennek okai Washington és Peking feszült viszonya, valamint a költségtényezők.

Kudarcba fulladtak az eddigi tárgyalások

Tavaly év vége óta kiszivárgott információk szerint az Apple 2024-től saját márkajelzés alatt gyártana egy elektromos személyautót. Járműveinek bérgyártása érdekében a Hyundai-jal és állítólag a Nissannal is tárgyalásokat folytatott, amik azonban sikertelenül zárultak.

Korábban az is kiderült, hogy az Apple akár egy saját fejlesztésű akkumulátortechnológiát is felhasználhat járműveihez, az azonban nem nyert megerősítést, hogy a CATL és BYD vállalatokkal folytatott tárgyalások arra is kitérnek-e.

Népszerűvé vált az autógyártás gondolata

Az elektromos autók kisebb komplexitású felépítését és saját technológiai ismereteiket kihasználva számos technológiai vállalat dolgozik autógyártási tevékenységének beindításán. A cégek között ott van például az Apple bérgyártója, a Foxconn, mely az amerikai Fisker elektromos autóit fogja készíteni az Egyesült Államokban. A Huawei és a Xiaomi mostanra csakugyan bejelentették, hogy autógyártásba, azon belül is saját márkás jármű gyártásába fognak kezdeni.

Kiemelt Partnereink