Gyártók Az USA-ban fogja a Fisker autóit gyártani a Foxconn

Az USA-ban fogja a Fisker autóit gyártani a Foxconn

autopro.hu/V.M. | 2021.05.14 15:20

Az USA-ban fogja a Fisker autóit gyártani a Foxconn

Fisker Ocean | Fotó: Fisker Inc

Véglegesítette együttműködési megállapodását az elektromos autókat fejlesztő Fisker és a Foxconn. A megállapodás szerint a tajvani vállalat többek között egy gyárat épít az Egyesült Államokban, ahol a Fisker autóit fogják összeszerelni.

Hirdetés

A Fisker vezetője, Henrik Fisker már korábban elárulta, hogy a Foxconnal fogja bérgyártatni autóit, azt azonban nem lehetett tudni, hogy hol fog folyni a termelés. Nemsokkal később, március közepén a Foxconn vezetője bejelentette, hogy az USA-ban vagy Mexikóban fog autókat gyártani, ekkor már sejthető volt, hogy a Fisker járművei is a szóban forgó üzemben fognak készülni.

Az elektronikai eszközök bérgyártójaként ismert Foxconn az autóiparban is fontos szereplővé akar válni. Együttműködésre lépett már a Stellantis-szal is, a kínai Geely-vel pedig egy autók bérgyártására és más autóipari szolgáltatások nyújtására szakosodott közös céget hoz létre. A Foxconn célja, hogy 2025-2027-re a világon készülő elektromos autók tizedéhez szállítson alkatrészeket vagy nyújtson szolgáltatásokat.

Az egyelőre ismeretlen helyen felépülő, 2023 végétől működő amerikai gyár kezdeti kapacitása legalább évi 150 ezer autó lesz. A Foxconn később legalább egy másik telephelyén is be fogja indítani a Fisker autóinak gyártását, és végül évente több mint 250 ezer járművet fog összeszerelni partnerének.

Olcsó elektromos autón dolgoznak

A Foxconn a Fisker még nem ismert második modelljét fogja készíteni, ami a kettő vállalat által közösen tervezett FP28 padlólemezre fog épülni. A Reuters cikke szerint a világpiacra szánt elektromos SUV indulóára bármiféle kedvezmény nélkül 30 ezer dollár alatt lesz.

A Fisker első modellje, az Ocean crossover Ausztriában, a Magna International bérgyártásában fog készülni 2022 utolsó negyedévétől. A Fisker Ocean gyártásérett változatát novemberben, a Los Angeles-i Autószalonon fogják leleplezni.

Kiemelt Partnereink