Gyártók Aggasztóak az Opel üzemeivel kapcsolatos fejlemények

Aggasztóak az Opel üzemeivel kapcsolatos fejlemények

autopro.hu/V.M. | 2021.10.15 11:18

Aggasztóak az Opel üzemeivel kapcsolatos fejlemények

Fotó: Opel Media

Három olyan németországi tartomány vezetői, ahol az Opel gyárakat működtet, levélben emeltek szót az autógyártót birtokló Stellantis vezérigazgatójánál az üzemek jövőjével kapcsolatos alacsony átláthatóság miatt.

Hirdetés

A Stellantis autóipari konszern szeptember végén jelentette be, hogy az Eisenach-ban lévő Opel üzemét az október 11-i héttől három hónapra leállítja a globális chiphiány miatt. Nemrég a vállalat továbbá azt is közölte, hogy az eisenach-i és az Opel legnagyobb, Rüsselsheimben található egységét külön vállalatokká kívánja alakítani, egyúttal közvetlen irányítása alá akarja helyezni.

Az Opel három németországi üzemének otthont adó Rajna-vidék-Pfalz, Hessen és Türingia tartományok kormányait azonban egyik döntésről sem tájékoztatták az információk nyilvánosságra kerülése előtt. Ez abból a Reuters által szemlézett levélből derül, amit a tartományok vezetői küldtek Carlos Tavares-nek, a Stellantis vezetőjének.

„Még a PSA Csoport idejében Ön, Mr. Tavares biztosította az Opel telephelyekkel rendelkező tartományok képviselőit arról, hogy nyílt és őszinte kommunikációt fog folytatni az Opel Németországgal kapcsolatos tervekről” – olvasható a Malu Dreyer, Volker Bouffier és Bodo Ramelow tartományi miniszterelnökök által jegyzett levélben.

A miniszterelnökök a bizalom megingására is figyelmeztetnek: „Aggodalmaink miatt fordulunk Önhöz levelünkben, még mielőtt elveszítenénk bizalmunkat a Stellantis oldaláról érkező további váratlan hírek folytán.”

Túl a válságon az Opel, de maradtak a szürke felhők

A ma már a Stellantis részét képző francia PSA Csoport 2017-ban vásárolta meg az Opelt, amit követően egy éven belül – majdnem két teljes évtized veszteséget követően – a vállalat nyereségessé vált, hála a szigorú költségcsökkentéseknek. A legutóbbi, német üzemekkel kapcsolatos fejlemények ennek ellenére azért is tölthetik el aggodalommal a politikusokat, mert a Stellantis jelentős kapacitásfelesleggel küzd, aminek megvágását Carlos Tavares elsődleges stratégiai célnak tekinti.

Tavares korábban ígéretet tett arra, hogy a termelési hálózat átstrukturálását üzembezárások nélkül fogja véghez vinni, mindazonáltal a levelükben egy közös videóhívást kérő német politikusok mellett, a szakszervezeteknél is kétségek merültek fel az üzemek jövőjét illetően. A Stellantis-t már Németországban és Franciaországban is az a vád érte a szakszervezetektől, hogy a chiphiány ürügyén, de valójában költségcsökkentés céljából állítja le üzemeit hosszabb időre.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink