Gyártók Afrikából érkezik a legújabb Ford pickup

Afrikából érkezik a legújabb Ford pickup

autopro.hu | 2022.11.21 04:20

Afrikából érkezik a legújabb Ford pickup

Fotó: Ford

A Ford Motor Company Pretoriában működő Silverston összeszerelő üzeme a harmadik olyan létesítmény, ahol megkezdődött az új generációs Ranger gyártása. A modell termelését a Ford egy 1,05 milliárd dolláros beruházással alapozta meg, felfejlesztve az üzemet, illetve a beszállítók szerszámgép-állományát.

A dél-afrikai gyártású Rangerek a világ több mint 100 piacán jelennek majd meg, köztük Európában is. A Ford Motor Company tehát immár három létesítményben gyártja az új generációs Rangert a globális piacokra; ezek egyike a dél-afrikai Silverston üzem, a másik két gyár pedig Thaiföldön működik. A vállalat emellett további két üzemben (Vietnámban és Kambodzsában) is összeszereltet Rangereket előre gyártott részegységekből, 2023-tól pedig további helyszíneken (USA és Argentína) is készül majd a modell.

„Az új generációs Ranger dél-afrikai gyártásának beindítása rávilágít arra a törekvésünkre, hogy vonzó termékeket kínáljunk vásárlóinknak – nemcsak Dél-Afrikában, hanem az egész világon” - nyilatkozta Dianne Craig, a Ford Nemzetközi Piacok Csoportjának (IMG) elnöke.

„Dél-Afrika fontos része a Ranger globális gyártási hálózatának, és fantasztikus érzés azt látni, milyen hatalmas mértékben sikerült modernizálni és átalakítani a Silverston összeszerelő üzem működését az 1,05 milliárd dolláros beruházással, és hogy ennek eredményeként a lehető legjobb minőségű járműveket szállíthatjuk le vevőinknek.”

Modern üzem és sok munkahely

A dél-afrikai bővítés egyben új munkahelyeket és gazdasági növekedést is jelent, hiszen a harmadik műszak bevezetésével további 1200 ember kap munkát, így Dél-Afrikában a Ford immár 5500 dolgozót foglalkoztat, a beszállítói értékláncban pedig mintegy 10 ezer új munkahely jött létre.

Az 1,05 milliárd dolláros beruházási értékből körülbelül 686 millió dollárt fordítottak a Silverston gyár átalakítására és modernizálására, felépítve az első, házon belüli présüzemet, egy rendkívül magas szinten automatizált fényezőüzemet, valamint bevezetve a legújabb összeszerelési technológiákat az utastér és az alváz gyártósorain, illetve a végszerelésben.

Mindemellett létrehozták a világ egyetlen, Ford-tulajdonú -és működtetésű alváz-gyártósorát az új Tshwane Autóipari Különleges Gazdasági Zóna (TASEZ) beszállítói ipari parkban, közvetlenül a Silverston üzem szomszédságában. A Ford összesen 365 millió dollárt költött a legfontosabb beszállító cégek új szerszámgépeire.

A silverstoni beruházás mellett a Ford 34 millió dollárt invesztált a Gqeberhában (korábban Port Elizabeth) működő Struandale motorgyár fejlesztésébe; itt készül a dél-afrikai vásárlók és a világ több mint 100 exportpiaca számára gyártott új generációs Ford Ranger összes erőforrása.

A Struandale motorgyár fejlesztése abban is segít a Fordnak, hogy beindítsa új 3.0 V6 dízelmotor-programját, hiszen itt történik a hengerfejek megmunkálása és a motor összeszerelése. Az új generációs Rangerrel kapcsolatos fejlesztések a 2,0 literes turbódízel és a 2,0 literes biturbó dízelmotor már meglévő gyártósorát is érintették.

Középpontban a minőség

„Rengeteg erőfeszítés, forrás és modern technológia alapozta meg, hogy az új generációs Ranger tényleg világszínvonalú autó legyen, és hogy a Silverston üzem globális szinten is kiválónak számítson” - mondta el Andrea Cavallaro, a Ford IMG működésért felelős igazgatója.

„Számos stratégiai döntést kellett meghoznunk, többek közt a présüzem és az alvázgyártás házon belüli megoldásáról, hogy teljes kontroll alatt tarthassuk a gyártási minőséget. Ezek a most bevezetett eljárások garantálják, hogy az új generációs Ranger gyártósorára felkerülő részegységek kiváló minőségűek lesznek” – tette hozzá.

A Silverston összeszerelő üzemben működő présüzem egy új, 10.320 négyzetméter alapterületű létesítmény; az itt készült karosszériaelemek közvetlenül a vadonatúj, 44 ezer négyzetméteres fényezőüzembe kerülnek, amelynek magas színvonalú, automatizált működését 493 robottal oldották meg.

A Ranger hosszú múltra tekinthet vissza Dél-Afrikában

Az új generációs Ranger ambiciózus és magabiztos gyártási célkitűzéseihez szilárd alapot biztosít, hogy már az előző modellgeneráció is Dél-Afrikában készült. A most kifutó Rangerrel a Ford teljesen átformálta a pickupok szegmensét. A 2011-ben bemutatott modell 11 éven át az egyik piacvezető jármű volt, és ez idő alatt rengeteg elismerést kapott.

„A Ranger sikere globálisan megalapozta a modell hírnevét, ami a Ford egyik legkelendőbb terméke minden kontinensen” - mondta el Neale Hill, a Ford Motor Company Africa elnöke. „Az új generációs Ranger egészen biztosan még magasabbra teszi majd a lécet, és a silverstoni gyártás beindításával Dél-Afrika büszkén veszi ki a részét ebből a növekedésből.”

A dél-afrikai Silverston összeszerelő üzemben eddig összesen 873.751 Ranger készült. Ezek közül közel 603 ezer darabot exportáltak a világ több mint 100 piacára, így ez a modell Dél-Afrika legnagyobb számban exportált könnyű haszonjárműve.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink