Gyártók A Volkswagennél nem hisznek a hidrogénben

A Volkswagennél nem hisznek a hidrogénben

autopro.hu/P.B. | 2023.01.24 15:23

A Volkswagennél nem hisznek a hidrogénben

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen vezérigazgatója szerint a hidrogén nem versenyképes hajtásmód, különösen a személyautók esetében. Thomas Schäfer szerint egyértelműen az akkumulátoros elektromos hajtás a válasz a környezetvédelmi kihívásokra az autóiparban.

Hirdetés

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy a Volkswagen ebben az évtizedben nem fog hidrogénes személyautót gyártani. Thomas Schäfer, a vállalat vezetője az Autobild spanyol verziójának adott egy rövid nyilatkozatot Las Vegas-ban, a CES szakkiállításon.

„Nem versenyképes, főleg nem személyautóknál, a tankok túl nagy helyet foglalnak el. Talán haszongépjárművekhez jó lehet, de nem a személygépkocsihoz” – idézi Schäfer szavait a motor1. A Volkswagen vezetője azt is hozzátette a fentiekhez, hogy nem tudja elképzelni, hogy ebben az évtizedben hidrogénes autót gyártson a Volkswagen.

A VW egyértelműen az akkumulátoros elektromos hajtás mellett kötelezte el magát, azon téren viszont kifejezetten aktív. Az ID-sorozat modelljeivel egyre nagyobb arányban elektromos autókat értékesít a cég, és akkugyárakat is épít saját igényeinek kiszolgálására.

Nem mindenki járja ezt az utat

A járműiparban több olyan komoly szereplőt is találunk, aki ebben a kérdésben nem ért egyet Schäferrel. A legismertebb ilyen gyártó a Toyota, a japán OEM kifejezetten elkötelezett a hidrogénes hajtás mellett: a személyautók esetében a Mirai bizonyítja ez, míg a buszok esetében például a CaetanoBus-szal közös H2.City Gold.

A Toyota mellett a BMW is aktív a technológiában, egy kisszériás modellt, az iX Hydrogent már el is készített a bajor gyártó. Az említetteken túl a Hyundai és Renault, valamint a haszongépjárművek piacán a Daimler is esélyt ad a hidrogén üzemanyagcellás hajtásnak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink