Gyártók A Tesla Németországba vinné a Semi gyártását

A Tesla Németországba vinné a Semi gyártását

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.18 08:18

A Tesla Németországba vinné a Semi gyártását

Fotó: Tesla

Elon Musk vezérigazgató a németországi Grünheide-i Tesla-gyárban tett látogatása során azt mondta, hogy „lehet értelme" az elektromos teherautó gyártását Németországba hozni. Azt is megerősítette, hogy az Egyesült Államokban az év végére beindul a nagy volumenű gyártás.

Hirdetés

A Tesla 2022 októberében kezdte meg a Semi első példányainak amerikai gyártását. A németországi látogatása során Elon Musk említette az elektromos teherautó gyártását Grünheideben. Musk grünheidei útjának oka a Tesla-üzem áramellátása ellen március 5-én elkövetett gyújtogatás volt, ami a termelés mintegy egyhetes kényszerszünetéhez vezetett.

Musk az ott dolgozóknak elmondta, hogy szerinte a Semi gyártásának Grünheideben „lenne értelme". Nevadában 2022 óta készülnek az első példányok, és Musk bejelentette, hogy 2024 végére nagy mennyiségben gyártják majd. A cégvezető azt is megerősítette, hogy a Tesla leendő kompakt elektromos autóját is Németországban fogják gyártani. Jelenleg csak a Model Y gördül le a gyártósorról Grünheideben, Musk szerint napi 1300 járművel.

Mire képes a Semi?

A Tesla a hatótávolságot kb. 800 kilométerre teszi, de még nem tett közzé hivatalos információkat a hasznos teherbírásról, az akkumulátorok kapacitásáról vagy teljesítményéről. Az Egyesült Államokban a Semi 8-as osztályú teherautóként van besorolva, legfeljebb 36,3 tonna össztömeggel. Az elektromos teherautók ezt a határt, azaz 37,2 tonnát meghaladhatják.

A hasznos terhelést meghatározó Semi súlya azonban továbbra is nagy kérdőjel. A 8-as osztályú teherautók önsúlya körülbelül 5,4 és 11,3 tonna között lehet, és a hasznos teher ennek megfelelően változik. Az elektromos teherautó ára is tisztázatlan marad. Nem sokkal a prototípus 2017-es bemutatása után a Tesla 150 ezer dolláros várható alapárat közölt a Semi alapmodellre. Akkoriban a nagyobb hatótávolságú változatra 180 ezer dollárt, a „Founders Series" változatra pedig 200.000 dollárt mondtak. Azóta a Tesla nem kommentálta árvárakozásait – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink