Gyártók A Tesla már idén elkezdené új gyárának építését

A Tesla már idén elkezdené új gyárának építését

autopro.hu/V.M. | 2020.06.19 16:21

A Tesla már idén elkezdené új gyárának építését

Fotó: Tesla

A Tesla texasi tisztségviselőknek olyan dokumentumokat adott át a tárgyalások során, melyek szerint az elektromos autókat gyártó vállalat már 2020 harmadik negyedévében meg kívánja kezdeni az új termelőüzemének építését.

Még május második felében arról lehetett hallani, hogy a Tesla már meghozta végleges döntését, és a Cybertruck pickup, illetve a Model Y SUV gyártására szolgáló új létesítmény helyéül Texas államot választotta. A most nyilvánosságra került iratokból viszont kiderül, hogy még Oklahoma állam is egy lehetséges helyszín.

Médiaértesülések szerint a Tesla és Texas Travis megyéjének képviselői június 16-án folytattak tárgyalásokat a megye által nyújtandó adókedvezményekről, amik a Tesla szerint elengedhetetlenek ahhoz, hogy Oklahoma helyett Austin közelében épülhessen meg az új üzem. Az autógyártó mintegy egymilliárd dollárból kívánja felállítani a körülbelül 370-460 ezer négyzetméteres gyártóegységet, ami ötezer embernek adhatna megélhetést.

Erős a verseny a kettő állam között

Oklahoma kereskedelmi minisztere, Sean Kouplen egy június 18-i nyilatkozatából kiderül, hogy továbbra is eltökélten küzdenek azért, hogy a Tesla végül az állam Tulsa megyéjét válassza. Mint elmondta, egy kiváló, kiegyensúlyozott és teljesítményalapú támogatási csomagot állítottak össze.

A Tesla egyetlen amerikai autógyára Kaliforniában, Fremontban található. A körülbelül 490 ezer négyzetméteres létesítmény már nem tudja fedezni a vállalat növekvő igényeit, amit az is mutat, hogy korábban a Tesla kénytelen volt felhúzni egy sátrat az üzem mellett, hogy ott is autókat készíthessen – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink