Gyártók A szakértelem miatt választotta az Airbus Gyulát

A szakértelem miatt választotta az Airbus Gyulát

Végh Martin | 2021.11.30 07:18

A szakértelem miatt választotta az Airbus Gyulát

Fotó: Airbus Helicopters

A magyar emberek szakmai tudása volt az egyik leghangsúlyosabb érv, ami a francia Airbus Helicopters új gyárának gyulai megalapítása mellett szólt. A termelést 2022 júliusában megkezdő alkatrészgyárral kapcsolatos kérdéseinket Gregor v. Kursell, az Airbus Helicopters kommunikációs munkatársa válaszolta meg.

Mik szóltak az új üzem magyarországi felépítése mellett? Mi volt az ország mellett szóló legfontosabb érv?

A telephely-specializációs stratégiánk eredményeként választottuk Gyulát. Olyan hosszú távú ipari partnereket keresünk, akik segíthetnek versenyképességünk javításában, Magyarország pedig már régóta megbízható partnere az Airbus-nak. Az ország jól képzett dolgozókkal, valamint egy innovációt és nemzetközi együttműködést támogató kormánnyal rendelkezik.

Magyarországon egy hosszú múltra visszatekintő autóipart is találunk olyan, jelenleg is jelenlévő vállalatokkal, mint az Audi vagy a Mercedes. Ennek köszönhetően a magyar emberek olyan technikai tudással rendelkeznek, amit azok a magas precizitású alkatrészek követelnek meg, amiket az új üzem indulásakor készíteni fognak az Airbus-nak. Mindezeken felül pedig, a földrajzi és kulturális közelség további előnyt jelent az ipari stratégiánk szempontjából.

Bár a repülőipari klaszternek az autóiparhoz közeli elhelyezése potenciális előnyökkel járt volna, az új üzemet mégis zöldmezős beruházásként hozzuk létre. A számos szóba jövő helyszín közül Gyula volt a lista élén, azoknak a tényezőknek köszönhetően, mint a minőség, a munkaerő stabilitása, az infrastruktúra, vagy a már létező képzési lehetőségek, amik a Magyar Repülőgépipari Akadémia fejlesztését szolgálhatják.

Milyen komponensek fognak készülni az Airbus Helicopters gyulai gyárában? Lehetséges, hogy a jövőben a most tervezetteken kívül más alkatrészek termelését is ide telepítik?

A gyulai üzemben az Airbus Helicopters teljes kínálatához készülnek majd alkatrészek, azokhoz a helikopterekhez is, amiket a Magyar Honvédség üzemeltet. Ez azonban nem minden, az Airbus Helicopters ugyanis az Airbus kereskedelmi repülőket gyártó divíziójának gépeihez is készít ajtókat, az új üzem pedig ezekhez az ajtókhoz is fog alkotóelemekkel szolgálni. Továbbá az idő folyamán, magától értetődő módon, bővíteni, módosítani és fejleszteni fogjuk a termékportfóliót.

Az index.hu magyar hírportál tavasszal arról számolt be, hogy az Airbus gyára révén Magyarország is részt vállalhat majd az EU következő generációs közepes, többfeladatú helikopter fejlesztésére irányuló programjában. Meg tudják-e erősíteni a portál értesülését, és ha igen, milyen formában járulhat hozzá a programhoz az új üzem?

Mielőtt a magyar részvételről bármit is mondhatnánk, a programnak materializálódnia kell. Mivel azonban az Airbus Helicopters a programot támogatók egyike, egyértelmű, hogy annak indulásakor a gyulai üzem szerepet fog kapni.

A gyulai gyár mintegy kétszáz fővel fog működni. Mennyi és milyen képzettségű jelentkezőket várnak még?

A francia és német üzemekből csupán öt munkatársat fogunk Gyulára küldeni, az összes többi munkavállalót Magyarországon fogjuk toborozni – és természetesen örömünkre szolgálna, ha a békéscsabai régióban találnánk megfelelő képzettségű jelentkezőket.

Mivel a gyulai létesítmény egy termelőüzem lesz, főleg termelési mérnököket és operátorokat keresünk – előbbiekre a termelés előkészítéséhez, míg utóbbiakra a gépek kezeléséhez van szükségünk. Abból következően, hogy repülők alkatrészeit gyártjuk, hangsúlyt fogunk fektetni a különleges eljárásokra, illetve a termékeink minőségére. Végül, de nem utolsó sorban pedig olyan kollégákra is szükségünk van, akik az alapanyagellátás, a logisztika, valamint az általános adminisztráció területein rendelkeznek képzettséggel.

Békéscsabán fémipari képzőközpontot létesítettek, hogy kielégítsék az új gyár szakemberigényét. Kapnak-e garanciát a képzésre jelentkezők arra, hogy képzésük befejeztével az Airbus gyárában fognák munkát kapni?

A békéscsabai képzőközpont, aminek pontos megnevezése Magyar Repülőgépipari Akadémia, a repülőgépipar számára megfelelő tudással rendelkező fiatalembereket fog képezni, de nem exkluzív módon az Airbus Helicopters Hungary-nek, hanem más repülőipari vállalatoknak is, amik letelepedhetnek a régióban. Szorosan együttműködünk az Akadémiával annak érdekében, hogy képzési kapacitásukat a szakemberigényünkhöz igazítsuk.

Tervez az Airbus Helicopters szakképzési együttműködést folytatni Magyarországon akár középfokú, akár felsőoktatási szinten? Fog indulni bármilyen, tehetségek felkutatására irányuló program?

Feltétlenül a terveink között szerepel együttműködés kialakítása néhány magyar egyetemmel, hogy gyakorlati, illetve alap- és mesterszakos hallgatóknak diplomaírási lehetőséget biztosítsunk. Emellett fontolgatjuk a dedikált kutatási, valamint európai diákcsere programokban való részvételt is, és már túl vagyunk az első kapcsolatfelvételeken, azonban még túl korai lenne bármi konkrétat mondani.

Ha ki kellene emelni egy dolgot, akkor mi lenne az, ami miatt érdemes lesz az Airbus Helicopters Hungary Kft. gyárában dolgozni?

A magyar üzem az Airbus Helicopters globális gyártóhálózatának egy fontos tagját fogja alkotni. Minden helikopterünkbe kerül majd Gyulán készült komponens, ezért az ottani egységünk szoros együttműködésben lesz az Airbus Helicopters sok másik telephelyével. Olyan helikoptereket készítünk, amiket életmentésre és az emberek védelmére terveztek. A gyulai üzem egy nemzetközi család tagjaként fog részt vállalni ezeknek a lenyűgöző gépeknek a magasba emelésében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink