Gyártók A Nissan is fél a brexit következményeitől

A Nissan is fél a brexit következményeitől

autopro.hu/H.J. | 2019.10.03 10:00

A Nissan is fél a brexit következményeitől

Az SUV-k gyártásának áthelyezését tervezi a Nissan, amennyiben Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A brit leállás a Qashqai és Juke modelleket érinti.

A Qashqai gyártását Spanyolországba, míg a Juke gyártását egy tengerentúli üzembe helyezheti át a Nissan. A városi terepjárók brit gyártásának leállása nagy csapást jelentene a szigetország autóipara számára, mivel a gyártó sunderlandi üzeme a Nagy-Britanniában található gépjárműgyárak közül a legnagyobb.

A brexittel felmerülő feszültségek és a dízelkorlátozások előtt a japán gyártó nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2016-ban Nagy-Britannia rekordmennyiségű autót értékesítsen és exportáljon.

A japán márka most azért gondolkodik a gyártás áthelyezésében, mivel egy kereskedelmi megállapodás nélkül az EU-ból való kilépés megnehezítené és visszavetné az ellátási láncok működését – írja az Automotive News.

Szerződés a kormánnyal

Theresa May volt brit miniszterelnök még 2016-ban kötött megállapodást a Nissannal, hogy továbbra is folytassák a Qashqai gyártását legnagyobb üzemükben, Sundarlendben. Akkoriban a Reuters szerint a kormány írásban biztosította a gyártót extra kedvezményekről és támogatásáról, és megígérte, hogy a brexit nem érinti a gyár versenyképességét.

Carlos Ghosn elnök-vezérigazgatót, aki részt vett a döntésben, azóta a Nissan elbocsátotta.

Az X-Trail sem brit üzemben gördül le a gyártósorról

Korábban a gyártó bejelentette, hogy visszavonja az új X-Trail SUV építésének terveit a sunderlandi üzemben. A döntést azzal indokolták, hogy a kilépést követően Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatai bizonytalanná válhatnak, így a gyártó nem építheti a jövőjét egy ilyen változékony környezetben.

A cég egy nyilatkozatában arra ösztönözte az EU és Nagy-Britannia vezetőit, hogy működjenek együtt egy mindenki számára kedvező brexit érdekében, hiszen csak így folytatódhat a kölcsönösen előnyös kereskedelem.

Több gyártó is tart a brexittől

A Jaguar Land Rover mellett a BMW és a Vauxhall brit üzemeinek jövője is kérdéses. Több európai szereplő szerint a megállapodás nélküli kilépés aláássa a versenyképességet, és visszafordíthatatlan, súlyos károkat okoz az ipar résztvevői számára.

Kép forrása: twitter.com

Kiemelt Partnereink