Gyártók A Lucid Motors is elkelt

A Lucid Motors is elkelt

autopro.hu/V.M. | 2021.02.23 16:19

A Lucid Motors is elkelt

Fotó: Lucid Motors

A több mint nyolcszáz kilométeres hatótávolsággal rendelkező luxus elektromos autóját idén piacra dobni készülő Lucid Motors, ahogy sok más hasonló vállalat is, egyesülés révén jut tőkéhez és vezetik be részvényeit a tőzsdei kereskedelembe.

Hirdetés

Az utóbbi egy évben számos elektromos gépkocsit fejlesztő cég egyesült felvásárlásra létrehozott speciális célú vállalatokkal, ezáltal tőkéhez jutva a fejlesztéseikhez. A cégek között ott van a Nikola, a Fisker, a Lordstown Motors, a Canoo és a sokáig anyagi nehézségekkel küzdött Faraday Future is.

A 2007-ben alapított kaliforniai Lucid Motors a Churchill Capital IV Corp (CCIV) amerikai vállalattal egyesülve jut tőkéhez. A Lucid Motors értékét a vállalat 11,75 milliárd dollárra becsüli.

Idén, de kicsit később érkezik a Lucid Air

Az egyesülés kapcsán a Tesla egyik volt mérnöke vezette Lucid Motors közölte, megfelelően halad ahhoz, hogy 2021 második felében megkezdje az első modelljének, a Lucid Airnek a gyártását és kiszállításait – számolt be a Reuters. A cég tavaly még 2021 tavaszán kívánta megkezdeni az autó gyártását.

A vállalat az arizonai üzemében fogja készíteni járműveit, melyekből 2022-ben 20 ezer darabot, 2026-ban pedig 251 ezer darabot tervez értékesíteni.

Jelen állás szerint a Lucid Air lesz az első akkumulátoros elektromos autó, ami 517 mérföldet, azaz mintegy 830 kilométert tehet majd meg egy töltéssel. A vállalat kínálata később más típusokkal, például egy SUV-val is bővülni fog.

Tőzsdére megy a Tesla riválisa

A Lucid Motors tőzsdére megy, miután egyesül a tőzsdén már jegyzett Churchill Capital IV céggel, amellyel közös piaci tőkeértéke 11,75 milliárd dollár lesz. A Financial Times kedden arról írt, hogy a kaliforniai székhelyű, startup cégként kezdő Lucid többségi tulajdonosa jelenleg a szaúdi szuverén vagyonalap (PIF).

A még 2007-ben, Atieva néven, egy volt Tesla-vezető által alapított Lucid Motors cégnek jelenleg mintegy 2 ezer alkalmazottja van, és arizonai üzemének a bővítésére fordítja a részvénykibocsátás révén keletkező forrást. Ezen felül összesen mintegy 2,5 milliárd dollárt nyújt a szaúdi szuverén vagyonalap, az amerikai BlackRock befektetési társaság és a Fidelity alapkezelő a fejlesztéshez.

A Lucid és a Churchill egyesülésével létrejövő cég vezérigazgatója és vezető technológiai igazgatója az a Peter Rawlinson marad, aki a Lotus és a Tesla egyik vezetője volt. Ő volt a Tesla Model S főmérnöke is.

A Lucidnál talált munkát a Tesla több más vezetője is, köztük Eric Bach, a Tesla egykori mérnöki irodájának igazgatója, vagy Peter Hochholdinger, aki három éven át a Tesla termelésért felelős alelnöke volt.

A Lucid bejelentette, hogy arizonai gyárában a korábban tervezett tavasz helyett a második fél évben kezdi gyártani és értékesíteni Észak-Amerikában a Lucid Air luxus szedánt, amelynek a kezdő ára 77.400 dollár (mintegy 22,9 millió forint) lesz és egy töltéssel 805 kilométert képes megtenni. A járműgyártó 2022-ben 20 ezer autó kiszállítását tervezi, amit 2026-ra évi 251 ezerre növel és addigra bővíti a termékkínálatot is.

Kiemelt Partnereink